Internet om fem år – Netopia i panel på Internetdagarna

Idag presenterades programmet till Internetdagarna, den årliga konferens som .SE-stiftelsen arrangerar och som Netopia rapporterade från ifjol. Det är väldigt mycket ett teknikperspektiv med frågor som IPv6, toppdomäner och certifikat. Men även den som snarare är intresserad av teknikens effekter på samhället i övrigt hittar mycket matnyttigt, t ex en föreläsning om Wikileaks och pressens framtid och flera programpunkter om sociala medier, kulturens digitalisering, crowd funding mm. Undertecknad deltar i en panel med titeln internet om fem år, tillsammans med bl a Ciscos Patrik Fältström och författaren Anders R Olsson (som även skrivit för Netopia). Ser fram emot
debatten, bra utgångspunkt. Några förhandstips: webben är död, kabel-tv internet blev verklighet i form av appar och ”monetize the network” är ledstjärna för telebolagen.

3

Kommentarer

  1. Om fem år har en efterföljare till Internet, Hypernet, byggts upp där ingen del av infrastrukturen kontrolleras av något företag eller någon stat. Privatpersoner sätter själva upp noder i nätet tack vare att frekvensspektra tilldelats allmänheten, den nödvändiga hårdvaran blivit så billig och teknologin för trådlös överföring så snabb. Ingen kan censurera detta nät. Ingen kan övervaka det. Ingen kan kontrollera det.

    All mänsklig kunskap och kultur har blivit fritt och omedelbart tillgänglig för alla. Fler människor än någonsin kan leva på att uppfinna och skapa, men alla mellanhänder i distributionen av kultur har utraderats.

    Så japp. Webben är död. Internet har blivit kabel-tv. Internet är dött. Länge leve Hypernet.

  2. Per Strömbäck

    Tack – jag tar med mig den visionen. Sen uppstår nya mellanhänder enligt bekant mönster, som tyvärr inte tar något ansvar för marknadsföring och finansiering av produktionen av kostsamt innehåll. Eftersom innehållets ekonomiska värde reducerats till noll får McHyperDonalds ett uppsving när svältande kreatörer söker jobb en masse. Snabbmatsbranschen blir den verkliga vinnaren i hypernetekonomin, vem hade kunnat gissa det?

    • Ah, kulturskymningen! En klassiker – trots att du har noll och intet att visa upp som ger stöd för den dystopin överhuvudtaget. Utbudet växer tvärtom, trots många år av fildelning.

Kommentera artikeln