Ipred i Linköping och Petzäll-mysteriet

På väg hem efter föredrag på Datamuseet i Linköping i en serie som kallas Digitala revolutioner. Mitt ämne var ”Pirater, Ipred och Spotify – framtiden för innehåll på internet” och det ekar nog välbekant för de flesta Netopia-läsare. Jag har ju skrivit mycket om de här frågorna här och på annat håll, men det är sällan jag har fått chansen att hålla föredrag, så det var kul. Det blev en livlig diskussion om twitter-revolutioner, teknikdeterminism och ”anarko-kapitalism” – det senare är dagens glosa och betecknar uppfattningen att det är privata aktörer som ska ansvara för det som vi normalt förknippar med det offentliga, som t ex rättsväsende. Se föredraget på Bambuser.

Dagens märkligaste nyhet var förstås att politiska vilden William Petzäll (ex-SD) avslöjade på twitter att SD-ledningen hackat sig in i ett antal journalisters (och Rick Falkvinges!) mailkonton. Detta bekräftades också av bl a Expressen, enligt en uppgift är det Bloggtoppen som blivit hackad och lösenorden hamnat på Flashback. Men Petzäll själv är tvångsomhändertagen enligt lagen av vård av missbrukare och är inlåst på behandlingshem utan tillgång till internet, någon har hackat hans twitter för att sprida uppgifterna om mailhacken. Dubbelhack. Det här är vad amerikanska TV-nyheter kallar ”developing story”, så vi får se hur det utvecklar sig. Men det är intressant ur perspektivet om identitet på internet, sociala medier (okej, Facebook) används för att verifiera användarens identitet i kommentarsfälten på Aftonbladet. Man kan helt enkelt inte lita på att någon är den de påstår.

Lisa Ehlin skriver här intill om vår omättliga lust att samla på oss material och information. Jag känner mycket väl igen mig i det där, hemma ligger drivor av lösa hårddiskar med en massa backuper och gamla fotografier. Det är mycket enklare att köpa en ny än att sätta sig och gå igenom en massa gamla filer. I takt med att vi sparar allt mer, desto viktigare blir fungerande sökfunktioner. Jag kör t ex Outlook-mail och den inbyggda sökfunktionen är tyvärr konstruerad för att ge så många träffar som möjligt i stället för så få, vilket gör den rätt meningslös när man passerar några tiotusen mail. På samma sätt är long tail-modeller som Amazon och Appstore beroende av bra sök, rekommendationsfunktioner och olika slags filter. Här finns mycket kvar att göra, jag skulle inte bli förvånad om de stora genombrotten framöver handlar om att sortera och sålla i det enorma utbudet, på nätet eller den egna hårddisken.

8

Kommentarer

 1. Ja, många fotografier blir det och tvingas man köpa en ny hårddisk för att ta backup på sina privata filer tvingas man betala en straffskatt till upphovsrättsindustrin.

  Tack för den. Ytterligare ett skäl att göra en fuck-you-burnout* åt hela mediaindustrin.

 2. *http://www.sporthoj.com/forum/showthread.php?t=153041

 3. …..” bara ett särintresse som försöker dra fördelar framför allmänintresset”
  sagt av Fredrik Reinfeldt 23/10 2011.
  Här får man väl ändå säga att vi flertalet inkl dig Per som länkar och delar med oss till våra vänner utgör allmänintresset.
  ps. undrar vad alla ordförandes moder Alfons Karabuda säger om Robyn´s applåder till de uppsalatjejer som remixat, på ett intelligent sätt, en av hennes låtar och lagt ut på youtube.
  -Släkten är värst kanske. ds.

 4. …informativt skrivet om särintressen;
  upphovstratan.wordpress.com/category/upphovsratt/

 5. ..till Ludwig Werner sv. IFPI;
  musicaeninternet.com/courtney-loves-speech/

 6. Alfons Karabuda

  Länge sedan Kjell. Kul att se att du ihärdigt kämpar för att föra fram det du ser som rätt och viktigt. Har inte sett någon remix på Robyns låt? Däremot en cover med ett kul arrangemang. Royalty till robyn (och cred ang upphovsmannaskap) och begåvade tjejer som hyllar en upphovskvinna som skapat ett original vi alla uppskattar. Precis så skall det gå till. Upphovsrätten värnar original och möjliggör för andra att ta del av och bidra till allmänhetens nytta. Släkten ALLTID bäst! 🙂

 7. …idg.se/2.1085/1.414053/darfor-ar-straffen-kring-fildelning-sa-forvirrande

 8. Your website has to be the eltncroeic Swiss army knife for this topic.

Kommentera artikeln