Generaladvokaten ger grönt ljus för Ipred

Nu på morgonen har generaladvokaten presenterat sitt yttrande inför EU-domstolens prövning av det första svenska Ipred-ärendet (Ephone-fallet). Frågan gäller om det finns någon konflikt mellan Ipred och Datalagringsdirektivet, där det senare säger att abonnentuppgifter ska lämnas ut för grövre brott. Telebolagen har hävdat att det utesluter att man lämnar ut uppgifter vid mindre grova brott (läs: upphovsrättsintrång). Som väntat konstaterade generaladvokaten att det inte finns någon sådan konflikt, utan Ipred ska gälla. Ingen är nog överraskad över det beskedet och det är förstås goda nyheter för kulturen, kreatörerna och branschen, men den verkliga vinnaren är förstås telebolagen som med sin juridiska förhalningstaktik vunnit tid (det är två och ett halvt år sen Ipred infördes!) och kunnat fortsätta att profitera på illegal fildelning i oinskränkt omfattning.

17

Kommentarer

 1. ”Ingen är nog överraskad över det beskedet och det är förstås goda nyheter för kulturen, kreatörerna och branschen”

  Snarare:
  ”Ingen är nog överraskad över det beskedet och det är förstås goda nyheter för branschen”.

  På vilket sätt menar du att kulturen och kreatörerna gynnas av detta? Vad grundar du det på i så fall?

  • Nu kommer äntligen branschen få börja fängsla sina kunder, varpå alla kommer börja köpa CD-skivor och VHS-filmer igen, och kreatörerna blir rättmätigt stormrika! Logik!

 2. Tänk att du är så trångsynt att du inte ser att det finns andra anledningar än otillåten fildelning för att ha bra bandbredd.

  Jag utgår från att du endast surfar på en 0.5Mbit-lina? Mer behöver man ju inte om man inte ägnar sig åt piratkopiering?

  • Det behövs inga Internetuppkopplingar i den värld Per föreställer sig, på något annat sätt kan man ju inte tolka dravlet om att ”telekomoperatörerna tjänar pengar på piratdistributionen”. De säljer ju internetuppkopplingar och om de ska sluta tjäna pengar ska de således sluta sälja internetuppkopplingar. Så tillbaka till vinyl och cd-skivor, alltså? Eller vad är det Per svamlar om egentligen?

 3. ..apropå ingenting;
  /svt.se/2.22584/1.2605253/ny_toppdoman_lovar_fritt_internet
  ..kan ngn förklara lite mera.

 4. Saken är uppenbarligen inte solklar: /svd.se/naringsliv/it/positivt-besked-for-fildelare_6641228.svd

  • ..nää, det verkar nästan som om Netopia hade förhandsinformation från EU,
   kanske lite slarvigt uppfattat, de hade ju förberett morgondagens möte på ”den informationen” med generaladvokaten Danowsky, kanske ställs mötet in nu. 😉

 5. …från det ena till det andra;
  swedecopy.se/index.php?task=main

 6. Scary Devil Monastery

  Ja, ja…

  Som väntat ytterligare en meningslös metod med enbart rättsosäkerhet och inga effekter i vilda försök att stävja ett icke-problem.

  IPRED har gjort en bra sak – darknets börjar bli en gängse standard och kryptering/anonymisering börjar bli ett folkbegrepp. Det är en sund vana att följa rent allmänt och inte bara i fildeningssyften.

  Sedan bara måste man konstatera en sak: Datalagringsdirektivet i sig självt är så pass monstruöst kränkande mot varje medborgare i sig så astt det spelar egentligen förbluffande liten roll vad kriterierna är för hur den tvångsmässigt insamlade informationen sedan hanteras. Kränkningen kan inte gärna bli större statligt oavsett om datan får användas vid mord eller vid misstänkt fortkörning.

 7. falkvinge.net/2011/11/17/huge-win-in-ga-opinion-from-european-court-of-justice/

  • Scary Devil Monastery

   Ja just det ja…

   …vad utlåtandet egentligen betyder är att DLD inte under någon omständighet får sammankopplas med IPRED.

   D.v.s. att en ISP bara får överlämna trafikdata till privata organisationer om dessa data uttryckligen har sparats av ISP’n för just det specifika ändamålet.

   Kruxet som jag tror Per har missat här är att både telekompaketet och svenska ELKOM uttryckligen förbjuder en ISP att spara användardata på det viset. Av mycket god anledning.

   Vad detta innebär är att telekombolagen i defaultläge enbart kommer att ha trafikdata sparade som de under inga omständigheter får lämna ut till en privat aktör – eller så måste de sätta upp en duplicerad databas enkom för Ifpi’s räkning – vilket då kräver kraftiga ändringar av både ELKOM och telekompaketet och kommer att kosta skjortan.

   Utgången av den här bedömningen om den håller är att IPRED om man försöker använda den garanterat kommer att resultera i att telekombolagen inte enligt lag får överlämna en enda ip-adress.

 8. Inte för att yttrandet är alldeles glasklart, men du har missuppfattat det.

  GA säger att det krävs att det finns en nationell lag som säger att uppgifterna får lämnas ut till privata subjekt och som noggrant reglrerar premisserna för ett utlämnande. Det finns ingen sådan lag i Sverige. Informationen ifråga har samlats in för helt andra, strikt begränsade syften, och som GA tydligt uttalar: ”Det skulle strida mot principerna om skydd av personuppgifter att använda databaser som existerar för andra ändamål än dem som lagstiftaren definierat.”

  Din artikel är alltså missvisande.

 9. ”…kunnat fortsätta att profitera på illegal fildelning i oinskränkt omfattning.”

  En del är bara inte med på banan vad gäller logik eller sunt förnuft.

  Det är på precis samma sätt som trafikverket profiterar (genom vägskatt) på knarksmuggling (som bevisligen sker på våra vägar), tillika medhjälp till mord då lik fraktas. Eller att posten (via porto) profiterar på hatpost (som säkert någon skrivit i sin privata korrespondens) eller för den delen piratkopiering när någon skickar en CD skiva i ett kuvert.

 10. Bra sagt Per Strömbäck. Äntligen, IPRED is back to fuck back largely! 🙂 Från laglöshet till möjlighet och rättssäkerhet även för målsägande som skapar det innehåll vi efterfrågar. En truism för den som konsekvensanalyserat!

 11. …det är lättare att se smolket i grannens öga, än bjälken i sitt eget.
  idg.se/2.1085/1.417146/det-pagar-en-haxjakt-pa-mig

 12. ..det gamla privilegiet att ha en ensamrätt till ngt;
  svd.se/nyheter/inrikes/adeln-slass-for-sina-namn_6647478.svd

 13. zdnet.co.uk/blogs/communication-breakdown-10000030/copyright-isnt-working-says-european-commission-10024835/

Kommentera artikeln