Wired gissade nästan rätt om Spotifys appar

Spekulationerna har varit många inför Spotifys aviserade nyhet på gårdagens presskonferens i New York. Wired Magazine kom kanske närmast när de spekulerade i att Spotify ska öppna för andra utvecklare att göra appar och grubblade över vad musikbranschen skulle tycka om rättighetsfrågorna om andra får tillgång till musikbiblioteket. Det var nästan rätt gissat, men tvärtom! Spotify öppnar för att tredjepartsutvecklare gör appar inom Spotify-tjänsten, precis som Facebooks appar riktar sig till FB-användarna. Det visade sig alltså att det inte var musiken som var den viktigaste råvaran, utan användarcommunityt. Hur var det nu ”if you’re not paying for a service, you’re not the consumer, you’re the product”.

Ett antal företrädare för kultursektorns organisationer kommenterar generaladvokatens Ipred-yttrande på SvD Brännpunkt och kräver att regeringen förbereder en plan B om EU-domstolen går på samma linje.

16

Kommentarer

 1. svd.se/opinion/brannpunkt/sverige-ar-fortfarande-piraternas-paradis_6674284.svd
  … Per ingen av undertecknarna är några ”företrädare” för Kulturarbetare, de lever PÅ o AV Kulturarbetare.
  ..för övrigt anser jag att upphovsrätt aldrig har varit något incitament för konstnärligt skapande, som sagts tidigare; det är svårt ,ja nästan omöjligt ”att äga ngt på nätet”.

  • Håller med, Kjell. Det är nästan det vidrigaste när skivbolagsbossar och ”lobbyister” gråter krokodiltårar och hävdar att allt de vill är att de stackars kulturskaparna ska få betalt. Det har aldrig legat i deras intresse, believe me. Men det är ett argument som låter bättre än sanningen.

 2. Alla ser det tydligen inte på samma sätt som du, förvånad…NOT

  http://www.idg.se/2.1085/1.419294/spotify-nu-en-plattform-for-musik

 3. Jag föredrar att bli kallad ”produkt” framför att bli kallad för ”tjyv”.

 4. ..hard core, som lärt mig mkt, grattis 🙂
  fokus.se/2011/12/christopher-kullenberg-ar-arets-svensk-2011/

 5. ..här kommer mera ; fokus.se/2011/12/en-riddare-i-digital-rustning/

 6. ”på SvD Brännpunkt och kräver att regeringen förbereder en plan B om EU-domstolen går på samma linje.”

  När jag läser igenom kommentarerna på SvD så hittar jag inte ens en handfull (av dryga 300) som stödjer artikelförfattarna. Den förkrossande majoriteten uttrycker bestörtning över att upphovsrättsindustrin uppenbarligen är villiga att gå precis hur långt som helst vad gäller övervakning, censur, blockering och avstängning av användare. De kommer inte att sluta förrän Internet ligger i spillror och yttrandefrihet, meddelarskydd, brevhemlighet, rätten till privat kommunikation och frihet från censur är ett minne blott.

  Och att dessutom hävda att det på något sätt skulle vara Internetoperatörernas ansvar att övervaka och censurera sina kunder, det är verkligen helt befängt.

  Det är hursomhelst tydligt att opinionen är massivt mot dessa övervaknings- och censurivrare.

 7. Scary Devil Monastery

  ”Hur var det nu ”if you’re not paying for a service, you’re not the consumer, you’re the product”.

  Stämmer fullständigt. Och jag förstår så väl att branschen du representerar ser med stor bestörtning på den utvecklingen. Musiken blir reklammedlet man tar till bruk för att locka kunder använda tjänsten.

 8. ..inför helgen;
  …Per jag tycker din senaste skrivelse på SVD Debatt andades uppgivenhet, jag tror knappast undertecknarna läst igenom din text.
  Generaladvokat samt EU domen talar sitt tydliga språk, människans integritet och yttrandefrihet kommer före de närliggande rättigheterna i URL.
  Några som dragit örona åt sig är Karabuda och hans ”websidor”, ”Westander” har sagt åt dem att ligga lågt verkar det som, Musiksverige likaså trots IFPI´s inflytande.
  Jag tror vi börjar närma oss punkten när det här privilegiesystemet nått vägs ände, ;
  appendix 3.5 (korta versionen)
  Milton Friedman, den liberale tänkaren i ekonomiska frågor säger; man bör se upphovsrätten som ett privilegium skyddat av statens våldsmonopol pga dess tänkta allmännytta.
  – Vad är det han säger? privilegumsystem?
  Jag fick ta hjälp av google, hamnade hos Oscar Swartz som förtydligar;

  ”Milton Friedman : Upphovsrätt och yttrandefrihet står i ett motsatsförhållande. Men för att förstå hela hans resonemang måste man nog känna till grundläggande rättighetsfilosofiska termer. Friedman säger att ”copyright” aldrig kan vara en ”right”, en rättighet. Copyright är i själva verket en inskränkning i andra människors rättigheter ex Yttrandefriheten.
  Copyright är ett privilegium som utdelas av staten, inte en naturlig äganderättighet. Yttrandefriheten kräver bara att staten håller sig borta. Copyright kräver att staten tar till våld för att upprätthålla den och varje gång något sådant sker måste vi vara försiktiga. Fysisk egendom kan i princip försvaras i naturen medan immateriell egendom inte kan det. Detta får vi aldrig glömma när vi funderar på ”immateriell egendom”.”

  ..min fråga blev – är detta privilegium jämförbart med tidigare privilegiesystem som ex slavhandeln i nordamerika, aristokratin i frankrike innan 1789 samt skattefrälset och skråväsendet i sverige fram till 1800-talet, dessa av statenskyddade privilegier tycktes också främja samhällsnyttan.
  Per, stay tuned och trevlig helg

  • ..ps jag tror inte heller att den stora musikförlagsaffären härom veckan kommer att gå igenom ,om inte den amerikanska ”sopalagen” tas i sin helhet, ngn sitter med svarte petter ds

 9. ..move on;
  svd.se/opinion/brannpunkt/det-finns-en-balans-mellan-rattigheter_6684106.svd

 10. ..ännu en konsekvens av kopierandet, den nya billiga tekniken ger konsekvenser;
  svd.se/naringsliv/e-boksucce-small-for-biblioteken_6690750.svd

  • Scary Devil Monastery

   Väldigt intressant med tanke på att bibliotek är gratis. E-böcker kostar.

   Men, men…man kan ju inte konkurrera med gratis!!” Hör jag i bakgrunden de oskäliga kreaturen från Ifpi skandera i bräkande kör…

   Riktigt roligt blir det när man upprepade gånger förklarat E-boken död i Sverige på grund av alla dessa slemma pirater…

   Tack för länken, kjell, jag behövde ett gott skratt så här sent på jobbet. 😎

   • ..scary, här tycker jag att det privilegiesystem jag pratar om via Friedman(denne hedersman:)) framstår i sin prydno, E-Lib är i sin enfald jätteglada, förstår inte att de 20 kronorna just är början till E-lib´s implosion.
    Bonniers, Norstedt och Liza Marklund gör samma fel som underhålln.industrin, det är märkligt. Tobias Nielsén på Volante exprimenterar med andra prisbilder, det skall bli intressant att få det utvärderat.

    • Scary Devil Monastery

     Tja, utvärderingen kommer som vanligt att presenteras i form av historiska fakta. Knappast av elfenbenstornets kommitéer.

     Jag håller sällan med Friedman i helhet men när det gäller egendom och vad det rör sig om beskriver han den på ett mycket träffande och logiskt sätt, likt Jeffersson. ”Intellectual Property” är inte och har aldrig varit just ”property” – utan inskränkningen av detta via ett statligt utdelat monopol.

 11. ..nu får den hemlighetsfulla organisationen svara för sig;
  dn.se/kultur-noje/musik/sweden-rock-anmaler-stim

Kommentera artikeln