Pandeyas idé förtjänade ett bättre öde

Sommaren 2009 kom en man från ingenstans och berättade för världen att han tänkte köpa The Pirate Bay och göra tjänsten laglig. Det var ett drag som nog ingen hade förutsett. Hans Pandeya heter han och genom det börsnoterade bolaget Global Gaming Factory X hade han en plattform för att göra stora affärer. De som varit i kontakt med Pandeya tidigare anade oråd (elaka tungor kallade honom ”Hasse Piraya”) och det var många som hånskrattade när affären gick om intet. Pandeya själv fick ekonomiska bekymmer, kronofogden tog hans bil, båt och motorcykel. Och i förra veckan kom beskedet att Ekobrottsmyndigheten delgivit misstanke om grovt svindleri, pga vilseledande pressmeddelanden och annat som syftat till att manipulera GGFX:s aktiekurs. Rättsprocessen får visa om brott har begåtts, men jag kommer inte undan känslan att eftermälet är orättvist hårt mot Pandeya. Trots alla brister så finns det två saker som var riktigt bra i hela soppan. Det första var att han avslöjade de krassa ekonomiska motiven bakom de falska idealisterna i The Pirate Bay. Svekdebatten som följde blev början på piratrörelsens fall. Det andra var att Hans Pandeyas vision om hur The Pirate Bay fortfarande är den mest konstruktiva idén om hur man ska kunna förena gratis med intäkter för upphovsmännen. Det här har fått alldeles för lite uppmärksamhet (och den uppmärksamme Netopia-läsaren får ursäkta att jag skrivit om saken tidigare). Tanken var att fildelarna skulle dela med sig av outnyttjad datorkapacitet (minne, processorkraft) till molntjänster som alltså skulle betala för sig. På så sätt skulle man få intäkter, utan att användarna behöver betala. Det låter kanske flummigt, men utöver TPB skulle Pandeya förvärva ett svenskt teknikföretag kallat Peerialism som utvecklat en teknik för just detta. Win-win, kallas det visst och det kanske var lite för bra för att vara sant. Visst förstår jag också att frågorna om de ideella rättigheterna också skulle behöva lösas i Pandeyas vision. Och visst är det inte alls säkert att det hade funkat för annat än musik. Men det är ändå synd att den här idén aldrig fick en riktig chans. Rättvisan måste ha sin gång, men Pandeyas idé förtjänade ett bättre öde.

7

Kommentarer

 1. Per, jag vet att du tydligen fått förhållningsregler från pr-firman att bara vara megafon och inte delta i diskussionen här, men jag skulle fortfarande gärna vilja ha en länk på var man kan hitta citatet ”om vi vidtar åtgärder mot olaglig fildelning kan vi inte hålla internet öppet i diktaturer och då blir det kinesisk övervakningsstat snarare än arabisk vår av alltihopa”. Som du påstår att ”Det har ni hört och läst så många gånger att jag inte ens behöver länka ”

  Utöver det är det kul att du funderar kring konstruktiva lösningar och inte bara övervaka, filtrera, blockera och censurera.

 2. Det måste knäcka Per Strömbäck och hans arbetsgivare – den Amerikanska skiv- och filmmaffian att The Pirate Bay fortfarande lever i högsta välmående efter många års kamp att ta ner den – Efter hundratusentals $$ i mutor – massiv propaganda – intensiv lobbying inte bara i Sverige men även utomlands viftar The Pirate Bay fortfarande medelfingret åt alla dess fiender – En prestigeförlust utan like för den mäktiga Amerikanska skiv- och filmmaffian och dess marionetter

  Början till piratrörelsens fall? – Kanske i Sverige – men ”rörelsens” framgångar i Tyskland talar ett annat språk

 3. Och en annan sak – action always causes a reaction – Desto hårdare lagar mot fildelare – desto fler som kommer att inse vad som är i görningen – Tiden står på fildelarnas sida – Fildelningen går inte att stoppa och fascistlagarna kommer så småningom bita hela ”antipiratrörelsen” i ändan – I USA börjar fler och fler höguppsatta politiker vakna och har de uttalat sig mot SOPA en lag som Per Strömbäck så het förespråkar även för oss här i Sverige

  En sak som jag har uppmärksammat här är att i stort sätt ALLA KOMMENTARER här på Per Strömbäcks blogg är kritiska till alla hans inlägg – Jag har då inte sett en enda supporter som hejar på honom och hans antidemokratiska idéer – Även det måste knäcka Per Strömbäck eftersom hela syftet med bloggen är att sprida den Amerikanska skiv- och filmmaffians propaganda – Bortkastade pengar och möda eftersom de som läser och kommenterar här ALDRIG kommer att låta sig påverkas av Per Strömbäcks idéer

 4. Netopia börjar mer och mer likna en klassisk antipiratsida. Den fungerar m.a.o mer som en megafon än diskussionsforum. Man tillhandahåller i bästa fall en blogg men deltar sällan själva i kommentarsfälten. Det är dock välkänt att anti-piraterna aldrig varit riktigt intresserade av att debattera upphovsrättsfrågorna med folk som inte tycker som de själva. Då försöker de istället tysta debatten och smutskasta de (t ex Piratpartiet) som vill lyfta frågorna politiskt och engagera allmänheten i debatten.

 5. …johannorberg.net/?page=displayblog&month=12&year=2011#3633,
  en liberal debattör, kanske Karabuda har ngt att tillägga?

Kommentera artikeln