SOPA och ACTA – när ska vi lära oss att ta domedagsprofetiorna med en nypa salt?

Intensiv debatt senaste veckorna om den nya lagen SOPA (Stop online piracy act) som det amerikanska representanthuset förväntas besluta om inom kort, och dess motsvarighet i senaten PIPA (Protect IP Act). Senaste budet är att beslutet är uppskjutet till efter helgerna. Bortsett från den för svenska öron ofrivilliga komiken i dessa förkortningar, så har dessa förslag anklagats för att förstöra internet, kränka mänskliga rättigheter och vara onda i största allmänhet. Men vi har hört allt förut, exakt den ramsan framfördes som kritik mot ACTA när debatten var som mest intensiv under förra året. Det var hemliga överläggningar och staten ville övervaka internet och tullen skulle ta mp3-spelare i beslag och …ja, ni känner igen hur det lät. Vad blev resultatet? Förstördes internet? Nja, de konkreta effekterna blev väldigt blygsamma. Tidigare i höstas deltog jag i en hearing på Justitiedepartementet om ACTA och eventuella konsekvenser för svensk lag. Sveriges linje har varit att stödja ACTA i den utsträckning det inte kräver förändringar i svensk lag och som förhandlingarna utvecklats så skulle det europeiska förslaget bara kräva en enda konkret förändring: att man inför brottet grovt varumärkesintrång (idag finns bara en nivå av varumärkesintrång). Det är väldigt långt från domedagstalen om att internet inte kommer att bli sig likt. Faktum är att inte ens de organisationer som brukar invända mot förslag som stärker upphovsrätten på internet, t ex IT&Telekomföretagen och Föreningen för en fri informationsinfrastruktur (en av grundarna är Piratpartiets europaparlamentariker Christian Engström som varit bland de mest högljudda ACTA-kritikerna), hade några invändningar mot att Sverige stödde det europeiska förslaget. Mot den bakgrunden är det väldigt svårt att ta de överdrivna farhågorna om slutet för internet som vi känner det på allvar. Hur var det nu med Peter och vargen?

Vad tycker Netopia om själva förslagen då? Det är olyckligt att teknikföretag och telebolag ständigt motarbetar initiativ för att skydda rättigheter för innehåll på internet. Det vore mycket bättre om de som kontrollerar tekniken också bidrar till lösningarna. För det stämmer ju att det analoga samhällets lagar och myndigheter ofta kommer till korta på nätet. Det finns geografiska begränsningar, blir lätt trubbigt, kanske inte löser det avsedda problemet, oklarheter kring rättssäkerhet, nya problem uppstår och så vidare. På det sättet är det väldigt bra att SOPA/PIPA ställer krav på Internets mellanhänder. Om det kan leda till verkningsfulla åtgärder från dessa mellanhänder så kanske de delar av förslagen som riktar sig mot enskilda personer inte behöver förverkligas. Kanske för mycket att hoppas på, men det är ju tillåtet att ha önskningar så här i juletid.

Jag passar med detta på att önska god jul och tacka alla medverkande skribenter, intervjupersoner, kommentarsskrivare, sympatisörer, läsare, evenemangsbesökare och alla andra som på ett eller annat sätt brytt sig om Netopia för ett roligt och innehållsrikt 2011.

12

Kommentarer

 1. Mig veterligen sade samma blogg för ett par år sedan att inga vardagsfildelare skulle bli föermål för brottsutredningar.

  Något vi idag vet var en lögn.

  Så det finns inget som säger att ”netopia” och dess medarbetare är sanningsenliga även denna gång.

 2. Om lagen inte innebär någon förändring, vad är då vitsen att införa den?

  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/internet/article3373525.ece

 3. Per du har ju själv enligt egen utsago på denna blog andvänt VPN-tunnel när du ville kolla på Facebook i Kina (Diskret Övervakning i Kina). Även om jag inte gillar Fejan så kommer poängen fram om att regleringar för att ha blocklistor såväl som operatör alt. statlig nivå filter för vilka webbplatser som enligt särintressen ska få visas inte funkar något vidare.
  För att genomföra sådant fungerande behövs hårda regler som förbjuder proxy val, val av VPN för privatpersoner och andra utan skärskilt tillstånd, Blockning av alternativa DNS-tjänster och förbud att kringgå IP blockering. Jag har hört för att många från Kina besöker och redigerar Wikipedia artiklar. Vidare besöken till TPB oavsett vad man kan tycka om dom verkar från Danmark fortsätta. Telecomix har DNS tjänst som utvecklas.
  Vad tex. du eller jag för den delen tycker företelser som Fejan och TPB bland annat har midre relevans för vilka som kommer att kunna besöka dessa.
  Kina kanske har massor av varuförfalkning utövas i landet men om Kina har så bra övervakning hjälper då detta?
  En sak till hur är det med demokrati sysnen på Netopia och hos dig Per Strömbäck? Det finns ett litet inlägg om mer öppenhet i ACTA-förhandlingarna, de är nu nog avslutade och EU-parl ska rösta nästa år om saken gissar jag. Svårt att veta med ACTA. SÅ ska parlamentarism och representativ demokrati spela roll när det gäller internationella avtal mellan stater och även sammanslutningar av stater? Vilka andra handelsavtal såväl som andra avtal mellan stater ska få förhandlas fram på samma sätt som ACTA? Har EMPs mindre rätt än deras amerikanska kongressledamöter i dessa frågor som rör ACTA? Kommer Per någonsin att svara på detta?

 4. Urban Sundström

  God Jul och Gott Nytt År med lite ytterligare läsning. http://torrentfreak.com/godaddy-drops-support-111223/ Hoppas inte några svenska företag någonsin stödjer SOPA eller liknande förslag.

 5. ”Vad blev resultatet? Förstördes internet? Nja, de konkreta effekterna blev väldigt blygsamma.”

  Jo, fast nu har ju inte ACTA godkänts ännu och än mindre implementerats. Vi får hoppas att EU-parlamentet sätter stopp för den bisarra ACTA-cirkusen. Vad gäller konkreta effekter för Internet så stipulerar ju ACTA att Internetoperatörer ska göras ansvariga för sina kunders kommunikation, dvs. avskaffande av budbärarimmuniteten (”mere conduit”) och privat och förtrolig kommunikation. Dvs. motsvarigheten till att Posten skulle tvingas sprätta upp allas paket på jakt efter piratkopierade cd skivor.

  Vad gäller problemen med SOPA så är de nästan oöverskådliga. Det riktigt bisarra är dock att SOPA inte kommer att stoppa någon piratkopiering. Det är otroligt lätt att kringå de föreslagna blockeringarna. Se exempelvis MAFIAA Fire. Däremot kommer fipplet med DNS att utgöra enorma säkerhetsproblem på nivån att det äventyrar hela nätets funktionen. Ovanpå det kommer det faktum att Youtube, Facebook och så vidare kommer att göras ansvariga för sina användares handlingar (istället för som idag, bara vara skyldiga att ta bort saker i efterhand), vilket kommer att omöjliggöra den sociala webben. Men exakt det är förstås hela poängen för de som vill behålla kontroll och distributionsmonopol.

 6. För övrigt: Jag vet att du tydligen fått förhållningsregler från pr-firman att bara vara megafon och inte delta i diskussionen här, men jag skulle fortfarande gärna vilja ha en länk på var man kan hitta citatet ”om vi vidtar åtgärder mot olaglig fildelning kan vi inte hålla internet öppet i diktaturer och då blir det kinesisk övervakningsstat snarare än arabisk vår av alltihopa”. Som du påstår att ”Det har ni hört och läst så många gånger att jag inte ens behöver länka ”

 7. Är det fortfarande någon som tvivlar på att Per Strömbäck enbart är en marionett med syfte att sprida USAs och framförallt dess skiv- och filmmaffians propaganda? – Bara enfaldiga idioter kan ta det Per Strömbäck säger på allvar – Det går väl inte ta miste om att Per Strömbäck så gärna vill ”harmonisera” Svensk upphovsrätt och lagar med avsikt att beivra den sk ”illegala fildelningen” med USAs – Vad kallade norrmän de som samarbetade med tyskarna igen?

  Inte heller gliringarna mot telebolag är oväntade – men har Per Strömbäck några vettiga argument varför dessa skulle dansa efter den Amerikanska skiv- och filmmaffians pipor? – Icke!!

  Varför berättar inte Per Strömbäck att det t om i USA finns en växande opposition mot SOPA bland politikerna – t ex minoritetsledaren i representanthuset och talmannen Nancy Pelosi –

  Länk: Strange bedfellows: Nancy Pelosi, Ron Paul join SOPA opposition

  Naturligtvis anser väl Per Strömbäck att allt HAN häver ur sig här är högsta visdomsord och att man därför lätt kan avfärda tunga Amerikanska politikers och stora organisationers kritik mot SOPA – Hur trovärdig gör det honom?

  Har förresten Per Strömbäck nämnt hans 2 miljoner fildelande landsmäns rättigheter och intresse i frågan i hela artikeln ovan? – Självklart inte – Vad bryr sig Per Strömbäck om fildelande svenskar? – Bunta ihop och slå ihjäl dom bara så att hans arbetsgivare blir nöjda – Gott Nytt År Per Strömbäck!!

 8. Annars kan jag berätta en GLAD NYHET här – Ytterligare en Europeisk demokrati visar sin SAMSYN med Schweiz och Piratpartiet i upphovsrätts frågan

  Länk: Dutch Parliament: Downloading Movies and Music Will Stay Legal

  Åtminstone några Europeiska demokratier vågar sätta sig upp mot USA och dess mäktiga särintressen och låter sig inte imponeras av sådana som Per Strömbäck och hans likar utomlands – som t ex Tim Kuik i Nederländerna som lyckades ta bort Mininova – Det måste gräma Per Strömbäck att inte HAN har lyckats med samma bedrift med The Pirate Bay

  Gott Nytt År alla pirater – AAAARRRRRRRRR!!!

 9. Men Per, du har ju tidigare sagt att du är emot SOPA eftersom du är emot godtycklig censur. Har du plötsligt ändrat dig?

 10. Scary Devil Monastery

  Vad Per glömmer att nämna är hur Protect IP act lyckades med konststycket att sänka ett antal tusen domänder som collateral damage. Vi vet redan utfallet av SOPA – det finns inte en chans att den lagstiftningen kommer att påverka piratkopiering.

  Men det förundrar mig – storligen – att inte Per inser att när experter och otvetydigt partiska aktörer som Kaspersky väljer att lämna Business Software Alliance över BSA’s stöd för SOPA så har man ett par extra funderingar man vill ta.

  När några av internets tyngsta experter som har mycket att vinna på att piratkopiering försvinner uttalar sig mot SOPA så borde mindre kunniga lyssna tycker man.

  Per. Ärligt talat. Dina argument låter mycket likt den man som lämnar in bilen på besiktning och som vägrar godta att avsaknaden av hjul är ett giltigt skäl att förklara fordonet körodugligt.

 11. Scary Devil Monastery

  Nu är ju inte Per Strömbäck en så pass stor idiot som vissa av hans inlägg antyder – långt ifrån.

  Jag tror att han fått ta fasta på slagordet att Netopia skall vara en ”megafon”. Och jag misstänker vidare att Per numera kör en medveten taktik. Så snart vi slutar kommentera vansinnigheterna kommer han att få stå oemotsagd.

  Varvid dessa kommentarsfält kommer befolkas av ivriga medhållare som hittills fått sina mindre medvetna argument snabbt kapade av fakta och logik. Alternativt står de tomma varvid syftet – att få stå som oemotsagt ”språkrör för folkviljan” kommer vara ett faktum.

  Otroligt ohederligt, men det är så en slipsten dras av en desperat industri som sett sin valda modell av tom distribution hotad av utvecklingen.

  Litet sorgligt här att Per blir tvungen falla tillbaka på samma argument som kyrkan använde under sin tid och kräver att de som uppfann tryckpressen – eller i det här fallet, internet – genast uppfinner ett sätt att trycka ned uppfinningen i pandoras ask igen.

 12. Som vanligt så är det inte piratkopiering det kommer stoppa, de hittar nya sätt.
  Censur på internet i det här måttet kommer bara förstöra. Fattar inte hur folk kan tycka det är bra att USA skall få censurera sökmotorer, och siter.

  Hade bara alla filmbolag tänkt framåt och försökt tjäna pengar på ej förlegad teknik så hade vi fått ner piratkopieringen 50-90 %. Men av nån anledning så ser de fortfarande kassetband.

Kommentera artikeln