Verkligheten överträffar dikten: piratkopiering erkänt som religion

De här skämten skriver sig själva! Piraterna har ofta kallats dogmatiska och fundamentalistiska, det nya året inleds med att piratkyrkan ”Det missionerande kopimistsamfundet” officiellt erkänns som religiöst trossamfund i Sverige. Är de två miljoner svenskar som uppges ägna sig åt fildelning informerade om att de alltså deltar i en religiös ritual?

Netopias favoritförfattare Jaron Lanier ägnade de inledande kapitlen av sin bok You Are Not a Gadget (Knopf 2010) åt att beskriva hur Silicon Valleys framtidsfundamentalister agerar som vore de religiösa. Det finns både en högre makt – Kevin Kellys idéer om teknikens förutbestämda utveckling – och återuppståndelse – evigt liv genom att flytta över medvetandet till datorkretsar, som Ray Kurzweil försöker förverkliga. Jaron Lanier anför detta som kritik mot teknikfundamentalismen och pekar på hur illa det rimmar med anspråk på rationalitet och vetenskaplighet. Men de organiserade piraterna omfamnar alltså detta och utropar sin egen kyrka. Fildelningen började som ett tekniskt experiment, växte till en massrörelse av folk som ville slippa betala för underhållning, formulerades som politisk ideologi, upphöjdes till moraliskt nödvändighet, beskrevs som tekniskt oundvikligt och har nu alltså även blivit en del av det andliga. Isak Gersson, kopimismens högste andlige ledare (eller ”op”), beskriver i Aftonbladet erkännandet som ett stort steg men de flesta får nog tvärtom svårare att ta piraternas argument på allvar efter detta.

Även om den här religionen nog bäst betraktas som ett skruvat skämt (gissar att det är piraternas egen uppfattning också, den heliga skriften är full av underfundig humor: Ctrl-C och Ctrl-V är t ex heliga symboler) så får man ändå säga att piraterna framgångsrikt utför en sorts undersökande journalistik och visar hur regler för organisationer får helt knasiga konsekvenser. Förutom det här religiösa samfundet så gjorde ju Ung pirat en viktig grävgärning om statligt stöd till ungdomsförbund, genom att skriva in vilket namn som helst och vilken adress som helst på deras hemsida gav man Ung pirat 400 kronor i statsstöd. Ingen medlemsavgift, ingen underskrift, inte ens att svara på bekräftelsemail behövdes. Genom att pressa systemen långt utanför deras ursprungliga syften avslöjar piraterna brister som skulle göra vilken redaktion som helst avundsjuk. Man kan säga att de hackar de offentliga systemen. Så nu kommer den som förespråkar skydd för upphovsrätt eller andra former av reglering på nätet att bli anklagad för religiös förföljelse. Återstår att se hur bra det argumentet funkar i verkligheten.

Hmm, har inte nätlingot ett ord för allt det här? Hur var det nu igen? Ah! ”Foliehatt”

Uppdatering: Flera har påpekat att staten inte ”erkänner” religioner, det som har skett är att Kopimistförbundet har registrerats hos Kammarkollegiet och därmed tilldelats ett organisationsnummer. Bland annat musikjournalisten Lars Nylin skriver om saken och jag konstaterar att även jag gick på piraternas PR-fint.

Mycket riktigt har piraterna också börjat gapa om religiös förföljelse, det tog inte många dagar.

9

Kommentarer

 1. Nej, Per, ”Foliehatt” kommer av att man satte aluminiumfolie på huvudet för att inte kunna få sina tankar avlyssnad av Staten. Alltså är benämningen en nidbild av en människa med klart paranoida tendenser. Vi pirater blev kallade foliehattar när vi hävdade att ”FRA-shopen” skulle öppnas trots att Tolgfors hävdade motsatsen. Vi har blivit kallade foliehattar så många gånger men nästan lika många gånger har våra farhågor besannats. Det du beskriver ovan har inget med foliehattar att göra ö.h.t.

  Med tanke på vilka påhitt som kommit från upphovsrättsmaffian tycker jag det är väl magstarkt att slå ner på Kopimistsamfundet även om jag kan hålla med om att det mest är ett skämt eller kanske snarare satir.

 2. Man skulle nog kunna påstå att de som driver tesen att Upphovsrätt är en naturnödvändighet och en del av de mänskliga rättigheterna också är ”religiösa” fanatiker…;-)

 3. Ja – Per Strömbäck har då sin egen hemsnickrade historiebeskrivning när han påstår:
  Fildelningen började som ett tekniskt experiment, växte till en massrörelse av folk som ville slippa betala för underhållning, formulerades som politisk ideologi, upphöjdes till moraliskt nödvändighet, beskrevs som tekniskt oundvikligt och har nu alltså även blivit en del av det andliga.

  En historiebeskrivning som ingen kan ta på allvar – Massrörelsen som den gode Per Strömbäck talar om har i flera oberoende forskningsresultat beskrivit som de som köper mer musik – film – spel mm och som går på bio och musikevenemang oftare än de som inte fildelar – Vilka fakta kan Per Strömbäck visa upp för att stödja hans – ur luften gripet påstående att de vill ”slippa betala för underhållning”? – Mild sagt kan vi bara konstatera att Per Strömbäck inte direkt är någon sanningssägare

  Länk: Study: P2P users buy more music; apathy, not piracy, the problem

  Länk: File-sharers are content industry’s ”largest customers”

  Länk: Olagliga fildelare köper mer musik

  Faktum är att nästan alla studier i ämnet hävdar att Per Strömbäck’s arbetsgivare – dvs framförrallt den Amerikanska upphovsrättsindustrin – har sig själva att skylla för dom eventuella förluster som de hävdar att de lider – De jagar hellre vanliga medborgare – pressar på politiker att införa lagar som enbart gynnar dem oavsett hur dessa kränker demokratiska principer och medborgliga rättigheter och de vägrar att anpassa sina affärsmodeller till den nya tekniken och det nya samhället som den har givit upphovs till

  Bara det faktum att Per Strömbäck så föraktfullt uttalar sig om hans 2 miljoner fildelande landsmän som enligt hans beskrivning bara vill ha gratis och inte vill betala talar bokdelar – Han nämner aldrig någonting om deras fri- och rättigheter – I hans värld är dessa bara en ”massrörelse som vill slippa betala” – Han bortser också helt från att majoriteten av befolkningen inte anser att den sk illegala fildelningen” är ett brott och att den lag som kriminaliserar alla i denna ”massrörelsen” är i otakt med det allmänna rättsmedvetande och man därför starkt borde ifrågasätta legitimiteten i lagen – Bara enfaldiga människor finner inget märkligt i att en lag kriminaliserar nästan 1/4 del av sin befolkning utan bevis för att det som dom ägnar sig åt överhuvudtaget skadar upphovsmän eller samhället och som tillåter privata (Amerikanska) särintressen att spionera på och registrera svenska medborgare i sin jakt på fildelare – Bara små människor fortsätter att kräva än hårdare lagar för att skydda en fascistisk upphovsrättsindustri

  Per Strömbäck propagerar på denna djup reaktionära blogg för ännu hårdare lagar – och försöker få folk att tro att det handlar att skydda äganderätten (vilket är en lögn!!) – Han försöker också – precis som hans arbetsgivare på andra sidan Atlanten – hamra in att dom svenska Internetoperatörerna borde ”ta sitt ansvar” – med vilket Per Strömbäck menar att de skall spionera på och ange deras kunder åt upphovsrättsindustrins vägnar – Man kan fråga sig om Per Strömbäck har en gnutta av skam i kroppen eller om han är helt omedveten om vad demokrati och mänskliga rättigheter innebär – Det är faktiskt en mänsklig rättighet att fritt och utan ingripanden kunna söka – ta emot och sprida information:

  Länk: Regeringens Webbplats Om Mänskliga Rättigheter – Citat:
  Artikel 19
  Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.

  Och om ”moralisk nödvändighet”
  Citat: Artikel 19
  1. Var och en har rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv, att njuta av konst samt att få ta del av vetenskapens framsteg och dess förmåner.

  Är inte precis detta som den sk piratkopieringen går ut på? – Helt vanliga människor – som utan intention att tjäna pengarbroderligt delar kultur de själva förfogar över med varandra – På vilket sätt kan det vara brottsligt eller ”moralisk fel”?

  FNs lista över dom mänskliga rättigheter är att betrakta som universella mänskliga rättigheter och ingenstans bland dessa nämns något om att mäktiga och politisk inflyttelserika företag har någon rättighet att trampa på dessa i sina hopplösa försök att kunna fortsätta med sina förlegade affärsidéer

  Dessutom kan den gode Per Strömbäcktrots mer än 10 år av pågående fildelning – inte plocka fram en enda oberoende studie vars resultat klart och tydligt hävdar att den sk illegala fildelningen har skadat upphovsman i allmänhet – Den logiska slutsatsen måste bli att Per Strömbäck och hans blogg inte ens har ett ben att stå på – När kommer man att inse enfalden i denna bloggs existens och det hopplösa i att driva den? – Så vid jag kan se har den inte en enda anhängare som kommenterar i Per Strömbäck’s förmån – De som kommenterar här har bara förakt till övers för det djup antidemokratiska budskap denna blogg försöker sprida

 4. Kopiering och remixande är livets mest grundläggande funktion. Många ser nog kopimismen som ett skämt, men jag skulle inte alls bli förvånad om människor börjar utforska detta ur ett andligt och religöst perspektiv. Vi får se…

  ”Växte till en massrörelse av folk som ville slippa betala för underhållning…”

  Det är verkligen sorgligt om du på allvar fortfarande tror att detta är vad det handlar om. En enkel fråga: Om en vän lånar ut en riktigt bra bok till dig, handlar det då om att du vill slippa betala för underhållning. Eller finns det andra, mer fundamentalt mänskliga aspekter med i bilden (som att vilja dela en upplevelse, sprida kultur man uppskattar, göra något fint för en vän och så vidare)?

  ”Beskrevs som tekniskt oundvikligt ”

  Du har fortfarande inte lyckats producera någon hänvisning till någon som hävdat att det handlar om någon tekniskt oundvikligt. Det finns ingen teknisk determinism! Däremot finns det grundläggande mänskliga behov, som att dela med sig, som att dela upplevelser med andra, som att kommunicera, som att sprida kulturuttryck man älskar. Det är dessa saker som driver fildelningen. Tekniken är bara en möjliggörare.

  För övrigt: Jag vet att du tydligen fått förhållningsregler från pr-firman att bara vara megafon och inte delta i diskussionen här, men jag skulle fortfarande gärna vilja ha en länk på var man kan hitta citatet ”om vi vidtar åtgärder mot olaglig fildelning kan vi inte hålla internet öppet i diktaturer och då blir det kinesisk övervakningsstat snarare än arabisk vår av alltihopa”. Som du påstår att ”Det har ni hört och läst så många gånger att jag inte ens behöver länka ”

 5. Har Netopia börjat censurera kommentarer?

 6. Ja – Per Strömbäck har då sin egen hemsnickrade historiebeskrivning när han påstår:
  Fildelningen började som ett tekniskt experiment, växte till en massrörelse av folk som ville slippa betala för underhållning, formulerades som politisk ideologi, upphöjdes till moraliskt nödvändighet, beskrevs som tekniskt oundvikligt och har nu alltså även blivit en del av det andliga.

  En historiebeskrivning som ingen kan ta på allvar – Massrörelsen som den gode Per Strömbäck talar om har i flera oberoende forskningsresultat beskrivits som de som köper mer musik – film – spel mm och som går på bio och musikevenemang oftare än de som inte fildelar – Vilka fakta kan Per Strömbäck visa upp för att stödja hans – ur luften gripet påstående att de vill ”slippa betala för underhållning”? – Mild sagt kan vi bara konstatera att Per Strömbäck inte direkt är någon sanningssägare

  Faktum är att nästan alla studier i ämnet hävdar att Per Strömbäck‘s arbetsgivare – dvs framförrallt den Amerikanska upphovsrättsindustrin – har sig själva att skylla för dom eventuella förluster som de hävdar att de lider – De jagar hellre vanliga medborgare – pressar på politiker att införa lagar som enbart gynnar dem oavsett hur dessa kränker demokratiska principer och medborgliga rättigheter och de vägrar att anpassa sina affärsmodeller till den nya tekniken och det nya samhället som den har givit upphovs till

  Bara det faktum att Per Strömbäck så föraktfullt uttalar sig om hans 2 miljoner fildelande landsmän som enligt hans beskrivning bara vill ha gratis och inte vill betala talar bokdelar – Han nämner aldrig någonting om deras fri- och rättigheter – I hans värld är dessa bara en ”massrörelse som vill slippa betala” – Han bortser också helt från att majoriteten av befolkningen inte anser att den sk illegala fildelningen” är ett brott och att den lag som kriminaliserar alla i ”massrörelsen” är i otakt med det allmänna rättsmedvetande och man därför starkt borde ifrågasätta legitimiteten i lagen – Bara enfaldiga människor finner inget märkligt i att en lag kriminaliserar nästan 1/4 del av sin befolkning utan bevis för at det dom ägnar sig åt på något sätt skadar upphovsmän eller samhället och som tillåter privata (Amerikanska) särintressen att spionera på och registrera svenska medborgare i deras jakt på fildelare – Bara små människor fortsätter att kräva än hårdare lagar för att skydda en fascistisk upphovsrättsindustri

  Per Strömbäck propagerar på denna reaktionära blogg för ännu hårdare lagar – och försöker få folk att tro att det handlar att skydda äganderätten (vilket är en lögn!!) – Han försöker också – precis som hans arbetsgivare på andra sidan Atlanten – hamra in att dom svenska Internetoperatörerna borde ”ta sitt ansvar” – med vilket Per Strömbäck menar att de skall spionera på och ange deras kunder åt upphovsrättsindustrins vägnar – Man kan fråga sig om Per Strömbäck har en gnutta av skam i kroppen eller om han är helt omedveten om vad demokrati och mänskliga rättigheter innebär – Det är faktiskt en mänsklig rättighet att fritt och utan ingripanden kunna söka – ta emot och sprida information:

  Citat ur FNs deklaration om mänskliga rättigheter:
  Artikel 19
  Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.

  Och om ”moralisk nödvändighet”
  Citat: Artikel 19
  1. Var och en har rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv, att njuta av konst samt att få ta del av vetenskapens framsteg och dess förmåner.

  Är inte precis detta som den sk piratkopieringen går ut på? – Helt vanliga människor – som utan intention att tjäna pengar – broderligt delar kultur de själva förfogar över med varandra – På vilket sätt kan det vara brottsligt eller ”moralisk fel”? – FNs lista över dom mänskliga rättigheter är att betrakta som universella mänskliga rättigheter och ingenstans bland dessa nämns något om att mäktiga och politisk inflyttelserika företag har någon rättighet att trampa på dessa i sina hopplösa försök att kunna fortsätta med sina förlegade affärsidéer

  Dessutom kan den gode Per Strömbäck – trots mer än 10 år av pågående fildelning – inte plocka fram en enda oberoende studie vars resultat klart och tydligt hävdar att den sk illegala fildelningen har skadat våra upphovsman – Den logiska slutsatsen måste därför bli att Per Strömbäck och hans blogg inte ens har ett ben att stå på och alla hans övriga argument faller platt på marken – När kommer man att inse enfalden i denna bloggs existens och det hopplösa i att driva den? – Så vid jag kan se har den inte en enda anhängare som kommenterar i Per Strömbäck‘s förmån – De som kommenterar här har bara förakt till övers för det djup antidemokratiska budskap denna blogg försöker sprida

 7. @Donsan

  Du har fått det mesta om bakfoten som vanligt.

  ”Det är faktiskt en mänsklig rättighet att fritt och utan ingripanden kunna söka – ta emot och sprida information:”

  Detta omfattar i så fall bara öppen information och med åsikter, yttrande och information avser man förstås sådant som människor kan uttrycka i ord, knappast musik eller film. I piraternas värld är ju t.o.m. barnporr information!

  ”Var och en har rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv, att njuta av konst samt att få ta del av vetenskapens framsteg och dess förmåner.”

  Med ”fritt” avses inte gratis, snarare att man inte ska kunna hindras pga etnicitet, religion eller annan grupptillhörighet. Du ska inte bli hindrad att gå på teater för att du är asiat, zigenare etc. Men om man vill ta 500kr i entré så har man laglig rätt att hindra dig om du inte betalar, pss har du inte rätt att ta del av upphovsrättsskyddade verk utan att betala (med vissa undantag).

  En vanlig piratmissuppfattning är ”information wants to be free”, vilket många pirater via ren okunnighet tolkar som att den ska vara gratis.

  Piratpartiet är ett parti sprunget ur okunskap, förvirring, bristande logik och hänsyn till andra människors rättigheter. Och nu också baserat på religiös fanatism.

 8. ..trevlig helg på er;
  newsmill.se/artikel/2012/01/13/vi-fildelare-f-rf-ljs-av-religi-sa-sk-l
  peace

 9. Scary Devil Monastery

  Hade du satt en tyngre poäng om hur ”religion” i allmänhet påverkar samhället hade jag nog gett dig rätt.

  Däremot kan jag konstatera att jag ur både filosofiskt och moraliskt perspektiv ser det som en mycket bättre bas att använda kopieringen och distributionen av information – något som kännetecknar begreppet ”liv” mycket väl – än exempelvis centralteser som föreskriver stympningen av småbarn (Judendomen, Islam) eller ritualistisk kannibalism (Kristendom), alternativt ett liv av späkning med slutmålet varandes den totala utplåningen av jaget (Buddhism).

  Personligen ser jag på religion i allmänhet med stor skepsis men får konstatera att Kopimismen inte på något sätt underskrider den generella verkshöjden som gett de tre abrahamiska religionerna ”existensberättigande”.

  Särskilt när man konstaterar att begreppet ”copyright” som i dag ses som någon form av allt mer vacklande politisk dogma i grund och botten utgår från att man kan förändra den mänskliga naturen på ett sätt som hade fått även Marx och Lenin att baxna. Enda sättet man kan äga information är genom att hålla informationen hemlig. Det har vi känt till sedan kilskriften uppfanns.

Kommentera artikeln