Videovåldsliket går igen

För den som är det minsta intresserad av mediehistoria är 2 december 1980 ett viktigt datum. Då sändes den ökända debatten om Motorsågsmassakern och det blev startskottet för moralpaniken kring videovåldet. Studio S hette programmet och det finns rentav utgivet på DVD (såklart tillsammans med filmen Motorsågsmassakern!). Idag finns en skammens rodnad kring det där Studio S, bland annat har det kommit fram att de skolbarn som vittnade om obehagliga våldsscener i själva verket var mutade. Och även om både försäljningen av videospelare och filmer sköt i höjden så blev det en mångårig debatt om underhållningsvåldets faror. Det politiska svaret kom till sist i form av Våldskildringsrådet som inrättades 1990 som en statlig kommitté i Kulturdepartementet, med uppdrag att granska underhållningsvåld. Sedan dess har Våldskildringsrådet bytt namn till Medierådet och slagits samman med Biografbyrån (som tillkom under liknande former 1911) i samband med att den statliga filmcensuren avvecklades 2010. Den nya myndigheten heter Statens medieråd.

Mot den bakgrunden är det lite ironiskt att det är Statens medieråd som står för den liberala linjen i dagens version av videovåldsdebatten – den om våldsamma dataspel. Före jul presenterade Statens medieråd en forskningsöversikt i frågan om våldsamma dataspel och verklig aggressivitet, där man konstaterade att det iofs finns ett samband mellan aggressivitet och våldsspelande men inget stöd för att spelen är orsaken (jämför diskussionen om ”cum hoc, ergo propter hoc” i frågan om piratkopiering leder till ökad laglig konsumtion). Detta stämmer väl överens med tidigare forsningsöversikter från bland annat Folkhälsoinstitutet. Medierådsrapporten kritiserar framförallt metoden i många av dessa experiment, där man i labbmiljö till exempel visar bilder på olika föremål och de försökspersoner som snabbare hittar vapen bland dessa anses ha ökad aggressivitet. Det är helt enkelt svårt att se hur steget från det experimentet till aggressiva handlingar i verkligheten skulle se ut. I likhet med tidigare moralpaniker om t ex serietidningar så är det representanter för läkarkåren som är mest upprörda och mycket riktigt gick tre välkända hjärnforskare ut på DN Debatt i torsdags och sågade rapporten i ett mycket högljutt tonläge. Nyheten fick stort utrymme under torsdagen och Statens medieråd replikerade. Igår morse mötte jag Sveriges mest legendariske barnläkare Hugo Lagercrantz i SVT:s morgonprogram och debatterade saken, det blev livligt men den gode professorn hade minst sagt svårt att hålla sig till ämnet. DN:s ledare konstaterade syrligt att fiktivt våld gör forskare aggressiva och Netopias Waldemar Ingdahl fördjupade frågorna om hur hjärnexperimenten vantolkas.

Det är lätt att skaka på huvudet åt de här sakerna, men de kan få allvarliga konsekvenser. Utomlands finns stora inskränkningar i spelutvecklares yttrandefrihet, i Tyskland får t ex blod i spel inte vara rött (istället gör man det oftast grönt!). Och det är bara fem år sen som en svensk speldistributör stod inför rätta, åtalad av Justitiekanslern för spridning av olaga våldsskildring – ett brott med fängelse i straffskalan. Om den rättegången har jag skrivit här.

16

Kommentarer

 1. Du gör ett tankefel i denna passagen
  ”där man konstaterade att det iofs finns ett samband mellan aggressivitet och våldsspelande men inget stöd för att spelen är orsaken (jämför diskussionen om ”cum hoc, ergo propter hoc” i frågan om piratkopiering leder till ökad laglig konsumtion)”
  Det man bör jämföra med är minskad försäljning (eg. våld mot upphovsrättsinnehavarna) vilket då ger om man översätter lite följande mening:
  där man konstaterade att det iofs finns ett samband mellan olaglig nedladdning och minskade intäckter men inget stöd för att den olagliga nedladdningen är orsaken.

  Sen kanske man skall hålla i minnet att t.ex. biograferna uppvisade en ”all time high” förra året, vilket visar att ryktet om filmdöden är kraftigt överdrivet.
  Även din bransch går väldigt bra och uppvisar ingen direkt risk för att dö ut.

 2. anslagstavla;
  ajour.se/pirate-bay-bjuder-band-pa-gratisreklam-for-att-bredda-kulturen/

 3. ..inföe elib´s implosion;
  andersmi.se/2012/01/mer-om-eboksbrottningen/

 4. Per, jag vet att du tydligen fått förhållningsregler från pr-firman att bara vara megafon och inte delta i diskussionen här, men jag skulle fortfarande gärna vilja ha en länk på var man kan hitta citatet ”om vi vidtar åtgärder mot olaglig fildelning kan vi inte hålla internet öppet i diktaturer och då blir det kinesisk övervakningsstat snarare än arabisk vår av alltihopa”. Som du påstår att ”Det har ni hört och läst så många gånger att jag inte ens behöver länka ”

  • Per Strömbäck

   Hej Martin – nej, jag är min egen chef men har haft lite för många andra prioriteringar på senare tid vilket en trogen läsare som du förstås noterar. Det där är inte ett citat utan en sammanfattning av ett resonemang som ofta förs fram med lite olika formuleringar. En snabb sökning ger t ex den här artikeln av Christopher Kullenberg på Newsmill http://www.newsmill.se/node/8154
   … men egentligen tror jag inte att jag behöver övertyga dig om att många av dina piratvänner håller med om resonemanget. Om du har tid så kan du ju surfa igenom lite artikelkommentarer här på Netopia, om jag inte minns fel så kommer du att hitta flera exempel!

   • Trevligt att ha dig tillbaka i kommentarsfältet, Per!

    Du presterar en av dina sedvanliga halmgubbar. Det är därför jag ber dig om ett citat, speciellt som du menar att ”teleoperatörerna” brukar säga det du påstår.

    Argumenten är de här: Vi kan inte ta till vilka metoder som helst för att bekämpa olovlig fildelning. Specifikt inte de som kränker grundläggande mänskliga rättigheter, som rätten till privat och förtrolig kommunikation, rätten till frihet från censur, rätten att inte övervakas om man inte misstänks för något grovt brott. Kopplingen till diktaturer är den att det finns ett oerhörd och farlig dubbelmoral när politiker och lobbyister fördömer övervakning och censur när diktaturer gör det för att bekämpa dissidenter, samtidigt som samma politiker och lobbyister förespråkar exakt samma metoder här i väst för att bekämpa olovlig privat kopiering.

    ”… men egentligen tror jag inte att jag behöver övertyga dig om att många av dina piratvänner håller med om resonemanget.”

    Så nej, ingen av mina piratvänner skulle hålla med om ditt resonemang, eftersom ditt resonemang är en halmgubbe konstruerad i ett retoriskt syfte. Det är därför jag bad dig om ett citat.

    Jag antar att du är mot övervakning och censur när dessa genomförs av diktaturer, Per. Samtidigt är du för övervakning och censur när detta genomförs av demokratier för att förhindra olovlig privat kopiering.

 5. anslagstavla;
  youtube.com/watch?v=1w6GtwOvnWM
  peace

 6. megafon;
  iis.se/bloggare/anne-marie

 7. Per agerar Bagdad Bob igen:
  aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article14224382.ab

  ”Kom igen, stirra er inte blinda på vad som faktiskt står i lagförslaget, det blir säkert inte så illa i verkligheten. Dessutom är det jättebra om vi kan fängsla både hemmapirater och mellanhänder!”

  Hur känns det att vara den enda som försvarar den här skiten?

  Läs gärna här:
  iis.se/blogg/protester-mot-stop-online-piracy-act
  iis.se/blogg/sopa-ar-dod-pipa-lever

  Men Anne-Marie Eklund-Löwinder är säkert också bara en som egentligen bara vill tanka hem film gratis, och det är därför hon är kritisk? Eller vad säger du, Per?

 8. anslagstavla;
  jjk2012.jardenberg.se/post/16017134394/ar-politikerna-pa-vag-att-doda-internet

 9. …svd.se/kultur/risken-ar-att-jag-blir-en-idiot_6776397.svd

  Per, det är klart att inte en CD-romskiva med våldsspel är farligare än en AK4 eller en flaska god Gin, men i fel händer, dessa artiklar kan påverka människan till våldshandlingar, värre än så är det inte.
  Såg dig på TV4 tillsammans med Wikipedia, du såg lite ängslig ut, då var du mer på hugget mot den äldre Hugo Lagerkrantz.
  Må väl

 10. ..högoktanisk text;
  journalisten.se/kronika/lagen-som-hotar-spranga-sonder-internet

 11. ..sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1602465/SOPA-ar-skrap.html ;
  Per, passa på och svara Andreas här på Netopia,det skulle kunna bli bra PR för Netopia, gogo!

Kommentera artikeln