Svenskarna vill att telebolag tar större ansvar, visar PTS-undersökning

Svenskarna vill att telebolag tar ansvar. Det visar en färsk enkätundersökning från Post & Telestyrelsen, där man bland annat kan läsa att:

–     En övervägande majoritet (81%) anser att det är bra att internetoperatören filtrerar bort skräppost och 82% är positiva till att internetoperatören skulle filtrera bort oönskade hemsidor. Ju mer skydd desto bättre anser 60% av de tillfrågade.

Det är en liten sensation, de allra flesta svenskar anser alltså att det vore bra för integriteten om mellanhänderna tog större ansvar. De argument om att ansvar för mellanhänder skulle hota enskildas integritet (som hittills dominerat debatten) tycks inte ha övertygat flertalet. Sverige delar Netopias analys! I övrigt framgår att internet är viktigt och att den största oron är att personuppgifter kommer i fel händer. Bra PTS!

Ingen Netopia-läsare lär ha missat diskussionerna kring handelsavtalet ACTA som fått ny fart de senaste veckorna. I västvärlden har de mest handlat om skräckscenarier som att Facebook skulle tvingas stänga, att tullen skulle beslagta mp3-spelare och att telebolag skulle tvingas agera mot olaglig fildelning. Inget av det stämmer (även om det sista inte vore så dumt!). Däremot finns det en intressant kritik som inte fått lika stort medieutrymme, om konsekvenser för utvecklingsländer. Läkare utan gränser varnade nyligen för att avtalet riskerar att minska tillgången på t ex bromsmedicin mot HIV. Det påminner om en klassisk vänsterkritik mot handelsavtal och immaterialrätter som går ut på att dessa gynnar väst på bekostnad av fattiga länder i syd, vars utvecklingsmöjligheter inskränks. Den kritiken mot ACTA är betydligt intressantare än piraternas, i själva verket får det villfarelserna om beslagtagna mp3-spelare att framstå som futtiga. Värt att notera är också att Indien och Kina valt att inte underteckna ACTA. Kina är inte direkt berömt för att respektera immaterialrätten, den amerikanska debatten handlar både om valutamanipulation och upphovsrättsintrång där den ”färgstarke” Donald Trump ofta pekar på hur det senare är en starkt bidragande orsak till USA:s beroende av Kina. Med lika spelregler hade värdet på det som amerikanerna producerar varit högre och skulden lägre, således. Sett i relation till den amerikanska budgetkrisen och efterdyningarna av Lehman-kraschen, så är det lätt att förstå varför ACTA är så viktigt för USA. Det borde vara huvudfrågan i ACTA-debatten.

Sydsvenskan jämförde i huvudledaren i torsdags Telias kritik mot en proposition om brott på nätet med hur piraterna resonerar. ”Egenintresset ljuger inte”, menar Sydsvenskan, och underkänner argument som att polisen har viktigare saker för sig eller att nya tjänster ensidigt är svaret på piratproblemet. Netopia applåderar.

Personlig integritet är en annan käpphäst i nätdebatten, ofta definierad som frånvaron av samhällets regler och framförd som vaccin mot antipiratåtgärder. Men även här finns seriösa aspekter som tyvärr fläckas om integritetsargumentet används slarvigt. De senaste veckornas diskussion har rört elektroniska patientjournaler och vårdpersonals tillgång till känslig information. Det är ett bra exempel på de balanserade avvägningar som krävs för att anpassa teknikens möjligheter till samhällets krav, fjärran från de svart-vita analyser som annars dominerar samtalet. Jag håller rätt så sällan med vår IT-minister Anna-Karin Hatt, men i den här frågan tycker jag att hon resonerar vettigt på sin blogg.

22

Kommentarer

 1. 1. Oönskade. Nyckelordet är ”oönskade”. För mig innebär det att jag skulle kunna lämna en lista till min ISP med sidor jag inte vill se. Det är en monumental skillnad mot att min ISP (eller någon annan 3:e part) ska bestämma vilka sidor jag ska få se och inte. Konstig fråga dessutom. På min arbetsplats filtrerar man internetsidor. Dessa sidor är då ”oönskade” ur min arbetsgivares synpunkt men det behöver inte betyda att de är olagliga. Blocket, Tradera, Ladbrokes, Svenska spel m.fl. är filtrerade.
  Är det dessa sidor som betraktas som ”oönskade”? Har den som svarat förstått frågan? Hur tolkar Per Ström svaret? Eftersom han tar upp detta tolkar han förmodligen svaret som att 82% vill bli skyddade från The Pirate Bay och andra – av Per Ström – oönskade sidor.

  2. Att 60% säger att ”ju mer skydd desto bättre” hamnar ju också det i ett annat ljus då andelen människor som inte vet hur man säkrar sitt trådlösa nät har stigit från 57% till 77%. Att den kategorin människor vill ha mer skydd är ju inte så konstigt. Det man inte förstår, det räds man. Framförallt kan man skylla på någon annan när det skiter sig.

  3. Sydsvenskans artikel har följande text i ingressen: ”Rättsstaten måste omfatta även nätet.”. Ett uttalande så dumt att jag inte vet om jag ska skratta eller gråta. Samma lagar gäller på nätet som i den analoga världen. Punkt slut. Det sydsvenskan pratar om är, förutom fildelning, grooming och mobbing/trakasserier. Det är inte mindre olagligt på nätet än AFK. Det är brott som är svåra att utreda i bägge ”världar” men att hävda att lagarna inte gäller på nätet är ju bara korkat. Ledaren i Sydsvenskan visar ju bara på okunskapen hos vissa journalister.

  I min bekanstkapskrets är det ingen som fildelar musik i någon större skala längre. Spotify är den enda faktorn som spelat in i det beslutet. Varför ska jag sitta och ta upp en massa hårddiskutrymme när Spotify har (nästan) allt jag vill ha? Jag vill hävda att den gången du har en tjänst som visar filmer för en månatlig kostnad och som dessutom visar nya filmer, då kommer även den piratmarknaden minska väsentligt.

 2. Det är väl inget nytt att majoriteten tycker att det är bekvämt att någon annan löser deras problem åt dem. Oavsett om det är tekniskt möjligt eller är de facto deras ansvar.

  Ja det är väl så att egenintresset talar då Telia är intresserad av lagliga tjänster så man kan sälja dyra anslutningar till lagliga innehållsleverantörer. Istället för att ta de dyra transatlantiska anslutningarna för privat personers bittorrent trafik. Hade man kunnat skilja på laglig och olaglig så hade man redan gjort det. För då kunde man ha tagit betalt i båda ändarna. För innehållsleverantören och innehållsmottagaren istället som det är nu är ta betalt ifrån privatkunder som nyttjar dyr kabel. Men inget magiskt filter existerar så de får helt enkelt tycka att innehållsleverantörerna dra sitt strå till stacken så de kan tjäna mer pengar. Och till skillnad ifrån upphovsrättsinnehavaren så skriker de inte efter lagstiftning och jag finner de aningen mer sympatiska i detta hänseende.

 3. Den enda frågan jag hittar som behandlar eventuellt oönskade sidor ser ut så här:
  ”Skulle du vilja att din/hushållets Internetoperatör filtrerade bort hemsidor
  som innehåller datorvirus eller sidor som försöker förmå dig att lämna ifrån
  dig känslig information, som t.ex. dina bankuppgifter (s.k. phishing eller
  nätfiske)?”

  Jag anser att den är väldigt specifik i sitt upplägg och att med utgångspunkt av denna fråga påstå att ”82% är positiva till att internetoperatören skulle filtrera bort oönskade hemsidor” är att hårdra frågan ganska mycket.

  Jo att 82% tycker att en ISP skall filtrera bort denna typ av sidor är väl ganska förståligt, men om frågan hade varit mer uvergripande eller hade handlat om andra typer av sidor (som vissa organisationer önskar att vi alla ville censurera) så skulle nog utfallet varit ett helt annat.

 4. Hur enfaldig får man vara för att skriva en artikel som ovan – Självklart är svenskarna positivt inställda när ISPs skyddar DOM från skräppost – phising mm avarter som drabbar DEM

  Det är en HELT ANNAN FRÅGA när ISPs skall HINDRA sina kunder från att kunna nå vissa sajter eller KONTROLLERAR vad deras kunder har för sig

  Hela artikeln ovan är höjden av DUMHET men som PROPAGANDIST för Amerikanska särintressen inser väl inte Per Ströbäck det UPPENBARA

 5. Inom EU PROTESTER man både off line and on line mot ACTA – något som Per Strömbäck helt bortser från – Vad för slags människa måste man vara som kunna bortse från nära TVÅ MILJONER av sina landsmäns intressen och hellre – i artikel efter artikel – utbasunerar USA PROPAGANDA? – Hur kan Per Ströbäck avfärda all den kritik mot ACTA från TUNGA instanser som oväsentliga och överdrivna – Vem TROR Per Strömbäck att han är? – Jag skulle iaf inte kunna se mig själv i spegel på morgonen och SKÄMMAS att visa mig offentlig

  Link: Massive Street Protests Wage War On ACTA Anti-Piracy Treaty

 6. Vad kallade Olof Palme dem som gick i USAs ledband? – Om jag inte missminner mig så kallade han dem för USA LAKEJ!!!

 7. Oj. Jag ber om ursäkt. Per Strömbäck ska det naturligtvis vara. Vet inte var jag hade huvudet igår.

 8. Jag tycker det är trevligt med NIX-registret som gör att jag kan slippa oönskade telefonsamtal från försäljare. Förmodligen tycker minst 81% av svenskarna detsamma som jag.

  Med Per Strömbäcks spinndoktorlogik kan detta tolkas som attt 81% av svenskarna vill att upphovsrättsindustrin ska ha rätt att bestämma vem som får ringa till dem.

 9. Oj, upptäckte precis att jag har inte hängt med. Läste propositionen som sydsvenskan kommentera på. Om propositionen går igenom så får jag säkra upp nätverket hemma. Inte för att jag sitter och fildelar(har väldigt lite intresse för sådant), utan för propositionen ändrar på ”attack-ekonomin”. Som det är nu så är riskerna att bli upptäckt vid mindre brott rätt liten för man får inte ut IP-adressen. Efter det så är risken högre och då har man anledning att ”låna” någon annans. Sen lyckas man också vända bevisbördan, den anklagade bevisa sin oskuld för ”bagateller” och man får bevisa att någon annan har tagit över ens IP-address.

  • Det som är riktigt trist är just att det gör människor än mer benägna än idag att stänga sina trådlösa nätverk. Tänk om alla öppnade dem istället… Då skulle vi alla ha gratis Internetaccess var vi än befann oss!

   Öppna era trådlösa nät! Låt er inte skrämmas! Detta är Internets vackra grundtanke, att alla delar med sig så att alla kan ta del av något mycket större.

   • Tja, om det nu var så att alla sajter man nyttja också hade https anslutning så skulle det var trevligt att kunna öppna nätet för folk. Men tyvärr firesheep visar ju annorlunda, och min sambo skulle bli f-bannad ifall hon blev facerapead på grund av att jag delar med mig av mitt välstånd.

    Men ännu värre, det är sen länge inte så bra att vara tor exit heller för att låta förtryckt folk att fritt ta del av min internet anslutning p.g.a. http://www.regeringen.se/sb/d/12165/a/136839

    Och denna proposition gör ju mig mindre benägen att bli en exit-nod.

    • Jag kör åtminstone https mot Facebook 🙂

     Men visst, det allra bästa är förstås att köpa en router som gör att man kan erbjuda ett isolerat gästnätverk. Då slipper man oroa sig för att någon som ansluter till ens trådlösa nät ska kunna sniffa ens trafik.

 10. Scary Devil Monastery

  Per, måste vi verkligen påpeka att du blandar ihop begreppen? Att säkerligen 100% av svenskarna är för nollvisionen betyder INTE att 100% av svenska folket anser att Volvo borde åläggas plikten att rycka ut och förhindra fortkörare och rattfyllerister.

  Snarare tvärtom.

  Som Håkan uttrycker det är frågan svenskarna har besvarat på inget sätt hänvisande till att Svenska folket vill att bredbandsbolagen skall ta ställning till vilka sidor de får/inte får besöka.

  ”Skulle du vilja att din/hushållets Internetoperatör filtrerade bort hemsidor
  som innehåller datorvirus eller sidor som försöker förmå dig att lämna ifrån
  dig känslig information, som t.ex. dina bankuppgifter (s.k. phishing eller
  nätfiske)?

  Den frågan har noll och intet med frågan ”skulle du uppskatta om internetoperatören filtrerade bort hemsidor baserade på innehållet som fanns att finna på dessa hemsidor”.

  Och tyvärr faller hela ditt argument återigen på ohederlig argumentation baserat på falska premisser. ”Locke’s Madman” kan det uttryckas som.

  • Ja, frågan är så konkret ställd så hur någon kan få svaren till att gälla generellt är mycket förvånande, eller…

   Men att Per skulle komma in här och förklara hur han tänkte när han gjorde den kopplingen är nog att hoppas på för mycket.
   Verkar som att Per helt har slutat upp med att diskutera och förklara sina ståndpunkter.
   Vilket är väldigt synd.

   • [quote]Verkar som att Per helt har slutat upp med att diskutera och förklara sina ståndpunkter.
    Vilket är väldigt synd. [/quote]

    Per har tydligen fått förhållningsregler om att inte delta i diskussionerna i kommentarsfälten. Jag håller verkligen med om att det är otroligt synd. Jag uppskattade verkligen att Per vad en av få från upphovsrättslobbyn som faktisk var villig att ta diskussionen!

 11. Håkan sade: Men att Per skulle komma in här och förklara hur han tänkte när han gjorde den kopplingen är nog att hoppas på för mycket.
  Verkar som att Per helt har slutat upp med att diskutera och förklara sina ståndpunkter.

  Det är inte förvånande alls att Per har slutat kommentera och/eller försvara hans ståndpunkter – Han får ju bara skit för alla dessa propagandainlägg – Hur skall han kunna försvara sina åsikter när han inte har ett ben att stå på – Så länge han inte kan plocka fram en enda oberoende vetenskaplig rapport eller studie som klart och tydligt kan visa att den sk illegala fildelningen skadar upphovsmän eller samhället framstår ju ALLA Pers inlägg som ologiska och faller hela hans argumentering platt på marken – Ingen normal funtad person kan ju acceptera att en aktivitet där privatpersoner helt utan kommersiella vinstintressen delar filer de själva förfogar över med varandra och där det inte finns en enda oberoende studie att finna som bevisar att fildelningen är skadlig för upphovsmän eller samhället bör betraktas som ett brott – än mindre att det behövs lagar och andra vansinniga åtgärder – t ex att ”mellanhänderna” bör ta ”större ansvar” – som Per förespråkar åt den Amerikanska skiv – och filmmaffians vägnar – Vilken normal svensk vill se Sverige förvandlas till en Amerikansk lydstat – där vi är tvungna till att ”harmonisera” våra lagar till en alltmer odemokratisk USA på bekostnad av åtminstone nära 2 miljoner av våra egna fildelande landsmän vars intressen och rättigheter ingen företräder? – Vilken svensk vill se våra grundläggande demokratiska fri- och rättigheter nedtrampad av USAs stövel?

  Så vid jag kan se har Per Strömbäck inte en enda anhängare här på bloggen och jag har då aldrig läst en enda sympatikommentar som på något sätt håller med honom – Svenskarna är nog klokare än så – Jag betvivlar om hans blogg på något sätt gör nytta som opinionsbildare – Propagandan som sprids här har för länge sedan förlorat varje skymt av trovärdighet – Det är bara de som är valinsatta i fildelnings- och upphovsrättsproblematiken som kommenterar här i syfte att påpeka alla vansinnigheter i Pers logik och argumentation – 😆

  Om jag vore i Pers kläder skulle jag också hålla tyst och vägra att kommentera den demokratividriga propaganda jag skulle vara tvungen till att sprida åt den Amerikanska skiv – och filmmaffians vägnar!

 12. Jag gillar Netopia – dock inte för innehållet eller ens värdigheten i artiklarna, utan för hur de som kommenterar med enkla medel lyckas plocka isär och skina ljus på argumenten, och sedan påvisar om och om igen att de inte håller utan artiklarna är rena luftslott.

  Kommentarerna är egentligen enda anledningen att besöka denna sidan.

  • Jag håller med Opolitisk här. Värdet är i kommentarerna. Men tyvärr journalister och politiker är inte lika kritiska. De tror fortfarande i sin enfald att IP-Addresser är ett bra sätt att identifiera folk. Det ställs inga kritiska frågor om operatörer har möjligheter att kika in i all trafik. Man ställer inte några som helst kritiska frågor om t.ex. att varför en här i Sverige har blivit dömd för medhjälp för att ha en DC-hubb. Även om den dömde inte själv vet vad han varit medhjälplig till. Han hade bara den hemma.

  • Jag besöker Netopia för mer än kommentarerna. Den andra sidans input är viktig för att förstå och gissa sig till hur pass man själv ligger till i debatten och varthän debatten går. På sådant sätt tycker man on Netopia. Sen finns fåtalet mycket läsvärda artiklar där man kan ge tummen upp utan att skämmas.

   Fast det ska erkännas, jag väntar gärna med att läsa en artikel tills fåtal kommentarer ploppat upp. Artikeln känns inte färdig utan input från er alla.

Kommentera artikeln