Amerikansk politiker varnar för att diktaturer vill reglera nätet

I en debattartikel i Wall Street Journal varnar Robert McDowell för att bland andra Kina och Ryssland vill införa överstatlig reglering av internet. McDowell är ledamot i styrelsen för Federal Communications Commission, dvs motsvarigheten till vår Post- och Telestyrelse. Debattartikeln i sig är en ganska bra sammanfattning av den ståndpunkt som telekombranschen brukar framföra: internet är bra, all reglering är av ondo och hotar det som gör nätet unikt, yttrandefriheten som tekniken möjliggör driver demokratisk utveckling osv. Netopias läsare känner till mina invändningar mot de här resonemangen: internet är inte alls ”fritt” och ”öppet” utan reglerat och övervakat av makter utanför demokratisk kontroll, integritet kommer genom trygghet och inte anonymitet, tekniken kan lika gärna bli ett instrument i diktaturens händer och så vidare. Artikeln är trots det läsvärd, eftersom den pekar på ett slags mardrömsscenario för hur överstatlig reglering kan arta sig. Principfrågan besvarar Netopia med att reglering behövs, men det är nödvändigt att all reglering sker enligt demokratiska och rättssäkra principer, vilket inte direkt är Kinas och Rysslands starkaste sidor. Här finns istället en chans för den demokratiska världen att gå före och garantera att yttrandefrihet och integritet präglar internationella regler. För reglerna finns där vare sig vi vill det eller inte, antingen stiftas de av teknikbolag, auktoritära regimer eller demokratier, det är bara att välja.

För övrigt är twitter en arena för internationella maktstrider, noterar Svenska Dagbladet. ”Twiplomati” är ordet för dagen och fenomenet omfattar såväl somaliska terrororganisationer som den svenske utrikesministern.

20

Kommentarer

 1. Den upphovsrättsmaffia som du representerar har ju framfört Kina som ett föregångsland när det gäller att kontrollera Internet, så det känns som du är ute på tunn is här, Per.

 2. Citat:

  ”A recent McKinsey study found that for every job disrupted by Internet connectivity, 2.6 new jobs are created.”

  Verkar vara en bra deal. Popartister som lever på sina hit-låtar ifrån 80-talet får inte några mer pengar och 2,6 nya jobb skapas istället.

  Eller för att vara allvarlig, det är en farlig utveckling som är på väg att hända. Poängen med internet är ju att avstånd skall inte kosta extra. Peering avtalen är min leverantörs problem och att få ekonomi i trafiken. Sen får jag ha vilken trafik jag vill i stort på den och vilken tjänst som helst. Men det som är på väg att hända kan leda till att vissa delar av världen får inte ”öppen” tillgång till information och tjänster.

  Men sen bör det påpekas att upphovsrättsivrare som du spinner för, drömmer om att reglera internettjänster också. Det är inte öppna nät du förespråkar heller. Ett mellanhandsansvar leder i slutändan till förhandsgranskning av tjänster och nätplatser. Och då kan man säga hej då till 2,6 jobb för varje jobb man räddar i befintliga särintressen.

 3. ”Principfrågan besvarar Netopia med att reglering behövs, men det är nödvändigt att all reglering sker enligt demokratiska och rättssäkra principer, vilket inte direkt är Kinas och Rysslands starkaste sidor.”

  Och grundläggande demokratiska principer som meddelarskydd, budbärarimmunitet, rätten till privat och förtrolig kommunikation och brevhemlighet är inte Netopias starkaste sidor.

  Per, din definition av demokrati verkar vara ”något som bestämts av en majoritet”, men i lika viktigt är att grundläggande demokratiska principer respekteras!

  ”För reglerna finns där vare sig vi vill det eller inte, antingen stiftas de av teknikbolag, auktoritära regimer eller demokratier, det är bara att välja.”

  Det är ju, som vi diskuterat många gånger tidigare, i stort sett trams att teknikbolagen ”stiftar egna regler”. Visserligen finns det ju undantag, vilket är anledningen till att vi verkligen behöver regler som säkerställer nätneutraliteten! Men nu är det ju inte nätneutralitet du vill ha Per, utan en övervakning av privat kommunikation, blockering och censure genomförd av ”mellanhänderna”. Dvs. ett flagrant brott mot de mest grundläggande demokratiska principer, vilket ju också Europadomstolen konstaterade nyligen.

 4. Jag förstår mig inte riktigt på dig, Per.
  Ibland så skriver du inlägg som får oss tro att du vill ha och omfamnar demokrati samt det bästa för mänskligheten, för att strax återvända till dina strävanden efter övervakning och total censur.

  Men om man noggrant skärskådar dina uttalanden så framstår China och Ryssland (som i detta inlägg) som dina våta drömmar.
  Dock vill du att den kontroll som dessa stater vill bygga formeras från rätt utgångspunkt, allt makt åt upphovsrättsmaffian.
  Du är så långt från en demokrat man kan komma. Du skulle helst vilja att det skapades en global diktatur, med upphovsrätten som enda och totalt övergripande lag.

  Ärligt talat så tycker jag att det är väldigt tråkigt att du inte en endaste gång, i någon viktig punkt, har kunnat nedlåta dig till att tillstå att dina antagonister hår faktiskt har rätt utan fortsätter att författa texter som visar att du inte på något sätt kan ta in och bearbeta rimliga argument mot det du så fanatiskt tror på.

  Det verkar nästan som att du har en religiös övertygelse om upphovsrättens betydelse för mänskligheten.

  • Han är smartare än så, men vet att han inte kan ge sig in i en konkret argumentation utan att snabbt bli överbevisad. Därför håller han sina genmälen i den mån de dyker upp till tomma floskler, t ex ”rättsäkerhet är bra för alla!”

 5. Per Strömbäck Talar nyspråk
  internet är inte alls ”fritt” och ”öppet” utan reglerat och övervakat av makter utanför demokratisk kontroll, integritet kommer genom trygghet och inte anonymitet, där nyckelordet är kontroll och uh – trygghet? – När man skall låta ISPs utföra privata särintressens skitgöra? – Nej tack!!

  Per Strömbäck låtsas dessutom vara vän av demokrati – men i själva verket företräder han PRIVATA ekonomiska särintressen med säte i USA – Han skiter i demokratin – Han skiter i nästan 2 miljoner fildelande landsmän men kryper gärna för hans uppdragsgivare på andra sidan Atlanten – skamlig!!

 6. För att förtydliga: I en demokrati kan man använda tvångsmedel som övervakning av kommunikation mot den som är misstänkt för ett grovt brott, man övervakar inte regelmässigt allas kommunikation.

  I en demokrati råder informations- och kommunikationsfrihet. Om någon kommunicerar något otillåtet, som militära hemligheter, skyddade patientuppgifter, förtal, eller (gud förbjude) ett upphovsrättsligt skyddat verk, då kan de straffas för detta i efterhand. I en demokrati använder man inte censur eller övervakning för att förhindra sådan kommunikation på förhand!

  Detta är extremt enkla och fundamentala demokratiska principer som råder i alla öppna och fria samhällen. Det är principer som människor kämpat och dött för. Det är principer som Per Strömbäck glatt vill avskaffa för att skydda ett föråldrat monopol.

 7. ..eftersom allt tycks stå still just nu;
  ..idg.se/2.1085/1.434683/de-ar-digitala-sveriges-mest-kreativa-personer

  Gratulationer till Christopher Kullenberg, utnämnd till en av de kreativaste personerna i sverige.

 8. …kan ngn med kunskap kommentera detta, kan det vara sant?
  upphovstratan.wordpress.com/2012/02/27/kritik-av-upphovsrattslagforslag-censureras-med-hanvisning-till-upphovsrattslag/

  • Tja, efter att gå till techdirt posten och sen hitta det ursprungliga DMCA begäran så kommer man till http://www.chillingeffects.org/notice.cgi?sID=189468 och där i finns det en beskrivning längst ner efter dokumentet hittar du en tolkning av amerikansk lag.

   • sen kan man ju tänka sig att moderatorn tar bort min länk, som innehåller länkar till sidor som innehåller länkar till torrent filer som leder fram till upphovsrättsintrång genom att det går via länken till länken via länk till torrent som man kan använda för exemplar framställning.

    • Medhjälp till medhjälp till medhjälp till medhjälp till upphovsrättsintrång är faktiskt allvarliga saker!

    • Scary Devil Monastery

     Ja, man undrar när den magiska gränsen ”six degrees of separation” kommer bli tvungen bevisas för Herr Strömbäck’s chefer.

 9. @Martin

  Glömde du inte ett ”medhjälp” där…;-)

 10. @Martin

  Ja hur skall nu dessa porrskådisar få betalt om man pirat-kopierar deras filmer.

 11. ..det här är värt att uppmärksamma;
  oru.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:482726
  …kan nuvarande URL vara skadlig och hämmande för ”skapandet”?

Kommentera artikeln