Internationella dagen mot internetcensur

Idag 12 mars är Internationella dagen mot internetcensur och Reportrar utan gränser publicerar en rapport om internets fiender, dvs länder som begränsar yttrandefriheten på nätet och förföljer oliktänkande. Länder som Nordkorea, Kina och Iran är givna, men nya för i år är Bahrain och Vitryssland. Intressant ur ett svenskt perspektiv förstås är Telias affärer med Vitryssland som Netopia tidigare skrivit om. Att Syrien räknas till internets fiender är inte heller någon överraskning och även där finns sverigekoppling, med tanke på Ericssons kritiserade export av övervakningsutrustning. Den demokratiska världen har ett stort ansvar att visa vägen till yttrandefrihet och rättssäkerhet på internet.

I fredags arrangerade Netopia tillsammans med Medieföretagen ett panelsamtal på konferensen Mediedagarna i Göteborg. Deltog gjorde Pelle Snickars, forskningschef på Kungliga Biblioteket, Helienne Lindvall, artist och krönikör på The Guardian, och Anders R Olsson, journalist, författare och yttrandefrihetsdebattör. Alla är bekanta för Netopias läsare sedan tidigare. Syftet var att presentera den kommande antologin med arbetsnamnet Myten om det fria internet som kommer ut i sommar, med redaktörer Snickars och Strömbäck. Det är förstås det bokprojektet som är anledningen till att Netopia-webben uppdateras lite mer sällan än vanligt den här vintern, men snart kommer ni att få ta del av de första alstren.

Dagens Nyheter uppmärksammade EU-kommissionens uppdatering av Ipred och intervjuade undertecknad om bland annat ansvar för mellanhänder.

Jag vill också tipsa om en mycket läsvärd krönika av Peter Kadhammar i Aftonbladet häromveckan, där han pekar på det ironiska i att Peter Sunde som tidigare ägnat sig åt att sprida andras verk via The Pirate Bay nu tar en andel av donationerna via Flattr för att ”hålla systemet flytande”. Den förståelsen visade han inte för upphovsmännens ekonomi med TPB. Ett självklart påpekande, men som ändå inte framförs ostraffat med tanke på tonen i några av kommentarerna. Den som trodde att Facebook-inloggning skulle få bort trollen fick tyvärr fel.

20

Kommentarer

 1. Tänkte att jag skulle skriva en dräpande kommentar om Per´s ylande över censur i andra länder samtidigt som han vill införa det här, men kom på att allt redan är sagt om detta.

  Jag blir bara så trött…!!!

 2. Ang Kadhammars krönika, läs gärna Sundes svar:
  blog.brokep.com/2012/02/29/to-debattaftonbladet-se/

 3. Och vilka menar du trollar i kommentarsfältet på AB? Visst, en del hårda ord mot Kadhammar, men när han går lös med ”nätparasit” och ”skimming” så förtjänar han en del skit tillbaka.

  Dock ser jag en hel del konkreta inlägg där Kadhammars ”poänger” smulas sönder till intet. Per, berätta gärna för mig vad det är du tycker är galet med dessa kommentarer!

 4. Netopia uppmärksammar internationella dagen mot internetcensur. En ny definition av ironi?

  Kadhammars ”krönika”, bättre benämnd som pajkastning, var ju ett riktigt bottennapp, men det är ganska talande att du lyfter fram den som något positivt. Personangrepp och rena sakfel, är det något som du anser är ”mycket läsvärt”?

 5. Man tar sig för pannan. Per, som mycket aktivt förespråkar övervakning av allas kommunikation, censur, blockering och avstängning av användare säger sig vara motståndare mot internetcensur?

  Sakliga argument lyser som vanligt helt med sin frånvaro. Peter Sunde smetas ner i svepande ordalag och en luddig hänvisning till troll.

  Ovanligt låg nivå, även för att komma från dig, Per…

 6. http://www.dn.se/nyheter/varlden/overvakning-i-vast

  Rubriken beskriver problemet rätt bra ”Diktatorernas nätvapen smids i demokratierna”

  Övervakningsteknologin som skeppas till diktaturer är redan existerande funktionalitet. De utvecklar inte nytt utan det är utvecklat för västerländska-demokratier. Så det är inte så mycket att kritisera, utan det är mer stenkastning i glashus.

  • ”Diktatorernas nätvapen smids i demokratierna”

   Det är detta Per inte verkar fatta. Antingen tillåter vi här i väst övervakning av privat kommunikation eller så gör vi inte det. Antingen tillåter vi i väst censur och blockering, eller så gör vi inte det. Mänskliga rättigheter kan inte bara ställas åt sidan för att ändamålet (som att försvara den rådande upphovsrättsregimen) anses ädelt.

   Per försöker dessutom ha kakan och äta den samtidigt. Han kritiserar Telia och Ericsson för att exportera övervakningsutrustning till dktaturer. Samtidigt säger han att eftersom denna teknologi existerar så borde ”mellanhänderna” rikta den mot det egna folket på jakt efter piratkopierat material.

   Per är direkt demokratifientlig med sin iver att övervakning och censur införs på jakt efter upphovsrättsintrång. Samtidigt spelar denna utveckling direkt i händerna på dikaturer eftersom att den teknologi som utvecklas för sådan övervakning och censur även kan användas av dem.

   Övervakning och censur är förkastligt! Alltid! Sen spelar det ingen roll om det sagda syftet är att fånga terrorister, pedofiler eller, de grövsta av de grövsta, människor som kopierar upphovsrättsskyddat material privat.

   • Jag misstänker lite smått att hans förståelse hindras lite smått av att ….

    1. Han är betald för att inte förstå
    2. Han antar att alla som kommenterar emot har ett egenintresse.

    skulle vilja ändra på båda punkter… men vet inte riktigt hur det skulle gå till.

 7. Scary Devil Monastery

  Per Strömbäck, borde du inte även citera Peter sundes svar till Kadhammar eftersom Kadhammar som vanligt lyckats få vissa fakta om bakfoten?

  Bland annat har Kadhammar missat detta:

  ”Gällande om någon “snor” (jag tror Kadhammar menar “kopierar”) Flattrs namn och så – företaget har inget varumärkesskydd, all källkod som släpps är helt öppen.”

  M.a.o. Kadhammar diskuterar felaktiga fakta, utgår från fel premisser, och har en helt annan syn på vad flattr är och hur det drivs än vad verkligheten anger.

  Vad gäller tonen på kommentarerna så är den mildare än vad Kadhammar förtjänar. Om en vuxen man resonerar som en trilsken barnunge så får han finna sig i att sättas på plats av mer moget folk.

 8. Sam Sundberg skriver;
  svd.se/kultur/fega-pirater-bakom-ny-nathajp_6921733.svd#article-comments
  , få eller ingen har riktigt förstått vad han menar med ”fega Pirater”, men en diskussion och revidering av nuv. URL tycks han vilja få igång, det är så jag tolkar honom, bra så.
  Om en journlist ngn gång kunde skriva” Upph.rätten fungerar inte på Internet,
  Vi kan börja och titta på de s.k. närstående rättigheterna” ,aldrig läser du en sådan ingress, varför?
  Nu har du chans och svara Sam, varsågod!

 9. Per, jag vet att du fått förhållningsregler från PR-firman att inte delta i kommentarsdiskussionerna på bloggen. Här är likväl en fråga jag tänker ställa till dig tills jag får svar på den:

  Om Peter Sunde är en parasit när hans Flattr tar 10% för att förmedla pengar till artister och upphovsmän, vad är då dina uppdragsgivare som tar 95%?

 10. Per Strömbäck sa: Den demokratiska världen har ett stort ansvar att visa vägen till yttrandefrihet och rättssäkerhet på internet. – *lol* – och han inser tyvärr inte enfalden i meningen – Å ena sidan yttrandefrihet och å andra sidan ”rättssäkerhet på Internet” – dvs lagar och åtgärder som enbart gagnar den Anerikanska musik- och filmindustin på bekostnad av nästan 2 miljoner fildelande svenskars grundlagsstadgade fri- och rättigheter

  Kan Per Strömbäck förklara varför vi behöver alla dessa lagar – som den skärpta upphovsrättslagen – IPRED – undertecknandet av ett supperhemligt ACTA avtal som förhandlats fram bakom lykta dörrar men där den Amerikanska skiv- och filmmaffian har haft full insyn och även har kunnat komma med förslag? – Kan Per Strömbäck förklara varför vi behöver åtgärder som t ex en special polis- och åklagarenhet med det huvudsakliga syftet att bistå Amerikanska ekonomiska särintressen att förfölja nästan 2 miljoner fildelande svenskar när ingen – trots 10 år av den sk illegala fildelningen – har kunnat presentera en enda oberoende forskningsrapport vars slutsats klart och tydlig säger att de skadar våra upphovsmän? – Kort sagt – kan Per Strömbäck här klargöra varför man gör allt detta för att beivra ett ”brott” som vare sig har ekonomiska eller fysiska offer?

  Kan Per Strömbäck förklara varför han aldrig med ett ord nämner hans nästan 2 miljoner fildelande landsmäns intressen och rättigheter och varför han så ihärdig försöker sprida dessa utländska särintressens propaganda – Per Strömbäck kan väl inte mena att han har det svenska folkets bästa – eller ett bättre Sverige för ögonen med alla sina blogginlägg?

  Ja – Per Strömbäck kan ju hålla på hur länge han orkar – en sak är säker – han påverkar knappast den allmänna opinionen – Det svenska folket är som tur var klokare än så och de förstår nog hur enfaldig det är att att insinuera att Telia och Ericsson är fiender till folket i diktaturer medan han och hans Amerikanska uppdragsgivare med hot och påtryckningar ständigt försöker förmå våra lagstiftare att införa än fler demokratividriga lagar som skall beivra ett brott utan påvisbara vare sig ekonomiska eller fysiska offer – Lagar som enbart gagnar den i huvudsak Amerikanska musik- och filmindustrin på bekostnad av 1/4 del av Sveriges befolkning –

  Ja – Per Strömbäck och hans arbetsgivares filosofi ligger i själva verket mycket närmare dessa totalitära staters förvridna uppfattning om frihet och rättvisa än Telias och Ericsons – Per Strömbäck försöker med sina insinuationer skapa en opinion för USAs krav att lagstifta mot våra svenska Internetoperatörer och förvandla dem till hantlangare för den i huvudsak Amerikanska skiv- och filmaffian

 11. ..en bra genomgång av läget;
  sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/pressade-pirater

 12. ..men härdaa! ;
  idg.se/2.1085/1.439058/fildelarsajt-far-hjalp-fran-ovantat-hall
  , vi börjar närma oss pudelns kärna.

 13. Nästan citat: ”Idag 12 mars är Internationella dagen mot internetcensur och Reportrar utan gränser publicerar en rapport om internets fiender, dvs länder som begränsar yttrandefriheten på nätet och förföljer oliktänkande. Länder som Nordkorea, Kina och Iran är givna, men nya för i år är Bahrain och Vitryssland och Sverige.”

  Såg idag att man kan få 5 års fängelse för ”grova ekonomiska” brott som kostar ca 70.000:-. I gengäld kan man få 6 månader för våldtäkt om man har tur, vilket kan kosta en person deras identitet och livsglädje för all framtid. Får man i dagens Sverige ens undra om det är lite snedvridet? 70.000:- är mindre än en månadslön för en del. Kunde kosta en månad i fängelse då? Ett helt liv av dålig självkänsla kanske kunde vara värt 70 år i fängelse? Beror helt på vem som drabbas uppenbarligen.

  I fallet med upphovsrätt kommer jag ihåg när band som Sex Pistols var tvungna att uppträda för att få ihop en skälig inkomst. Skivbolagen tog ”allt” från albumen. I dagens samhälle kan en artist komma ut på egen hand och det försvårara för bolagen. Bättre avtal för artisterna ger mindre pengar åt bolagen. Kanske dags för en ny förändring? Kanske artister ska behöva uppträda igen? istället för att göra det när det riskerar bli bortglömda? Kanske bolagen har spelat ut sitt existensberättigande? Om jag fick all Bon Jovis musik gratis så skulle jag ändå se dem LIVE om de kom hit och spelade! Bolagen behövs inte längre och det är det som bolagen ser som problem och vill motverka.

  Hade jag tappat min kassako hade jag också tyckt det var ett problem, men jag hade inte haft rätt för det.

Kommentera artikeln