Netopia på SvD Brännpunkt om telebolagens blockering av Skype

Idag skriver jag på SvD Brännpunkt om hur bakvänt det blir när telebolagen blockerar lagliga tjänster, som Skype, men inte olagliga, som The Pirate Bay. Upp-och nervända världen. Internet beskrivs ofta som en viktig demokratiplattform. Just de orden använde t ex IT-minister Anna-Karin Hatt på Stockholm Internet Forum i veckan. Men demokrati existerar inte utan rättssäkerhet och den är i praktiken satt ur spel på internet om telebolagen väljer vilka lagar som ska gälla.

5

Kommentarer

 1. Och som vanligt ljuger du om TPB.

  Jag vill fortfarande att du länkar till något som visar att Telia eller någon annan ISP inte följer domstolsutslag.
  Och denna gången länka inte till att de följer de regler som finns tillbuds t.ex. att överklaga till högre instans.

 2. Per, vad menar med att TPB skulle vara en olaglig tjänst? När skulle detta slagits fast och av vilken domstol? Hur kan en tjänst vara olaglig överhuvudtaget?

  Om någon använder Skype för att planera terrordåd och blir dömd för detta, gör det Skype till en olaglig tjänst som ska blockeras och censureras? Eller ännu värre om: om någon begår det värsta brott som finns och skickar upphovsrättsskyddat material via Skype, gör detta då tjänsten olaglig?

  Din världsbild är mer än måttligt förvirrad! Bara för att man kan skicka knark med Posten betyder detta inte att Posten bedriver en olaglig tjänst. Bara för att människor kan hitta länkar till människor som delar med sig av upphovsrättsskyddat material via TPB gör detta tjänsten till olaglig.

  En sak har du rätt i dock, och det är att Telia inte ska ha rätt att blockera eller censurera viss trafik i sina nät. Av den anledningen behöver vi tydliga lagar som fastställer nätneutraliteten och fråntar telebolag alla möjligheter att blockera viss trafik i sina nät, alldeles oavsett om det är Skype eller åtkomsten till en sökmotor som TPB.

 3. Jaha men Telia gillar inte fildelningsteknik på sina mobilnät och upphovsrättsmaximalist som du är så borde ju du gilla deras ställningstagande.

  http://svt.se/2.22620/1.2623497/telia_stryper_skype_i_mobilnat

  Men att du inte nämner det någonstans att de stryper fildelningstjänster redan idag är ju för att det visar problemet med tekniken. Genom att blockera fildelning så oavsiktligt så ströp Skype på kuppen. Därav titeln på den gamla artikeln ifrån SVT.

 4. Per… Jag kan inte tolka det du skriver om TPB som en ”olaglig tjänst” som att du medvetet far med osanning. Du vet att det inte finns någon dom som slår fast detta. Det finns en dom mot enskilda personer för medhjälp till upphovsrättsintrång, men detta gör förstås inte tjänsten de använt för detta olaglig. Lika lite som Skype skulle bli en ”olaglig tjänst” om någon dömdes för medhjälp till upphovsrättsintrång via Skype.

  Detta måste du vara fullt medveten om! Ändå fortsätter du att skriva att TPB är en ”olaglig tjänst”. Jag kan inte tolka detta på något annat sätt än att du medvetet ljuger.

  Och då blir min fråga: hur känns det att se sig själv i spegeln när man medvetet ljuger för att främja sin egen och sina uppdragsgivares agenda? Känns det verkligen bra?

 5. Scary Devil Monastery

  Och nu kan man referera till den bok Christian Engström, Rick Falkvinge och Henrik Alexandersson gett ut tillgänglig gratis för den som vill ladda ned den och beställbar i pappersform för de som så önska.

  ”A Case For Copyright Reform”.

  Där de bland annat tar upp varför problemet med Herr Strömbäcks gestaltning är just att internet särbehandlas. Samma lagar som tillämpas i verkliga världen bör i synnerhet även gälla på internet. Problemet är att det är just vad mediaindustrin INTE vill…

Kommentera artikeln