Bra av Abele om Datalagring i DN

Den svenska politiska diskussionen kring internet har länge präglats av ett infrastrukturperspektiv som är ett arv från Carl Bildts visioner från nittiotalet. Det märks inte minst på den s k Digitala agenda som Netopia ofta diskuterat. Det samhällsperspektiv som Netopia efterlyser har däremot ofta saknats från debatten, i efterdyningarna av FRA-debatten och Piratpartiets framgångar för några år sen så har politiker i alla läger oftast valt att ansluta sig till den naiva hållningen att samhället är ett hot mot nätets ”frihet” och ”öppenhet”. Lyckligtvis finns det några som insett båda frågans vikt och möjligheten att göra konstruktiv politik av samhällsperspektivet på digitaliseringen. Den som tydligast bär den här fanan i svensk politik är riksdagsledamoten Anton Abele (m). I en replik på DN Debatt ger han ett värdefullt perspektiv på Datalagringslagen. Håll tummarna för att det här är början på ett bättre samtal om hur tekniken kan stå i människans tjänst (inte tvärtom!).

6

Kommentarer

 1. ..utdrag ur DN´s kommentatorfält;
  Det är modigt av Anton Abele att visa upp sin okunskap om vad FRA, IPRED, ACTA DLD och PNR handlar om. De lagarna har ingenting överhuvudtaget att göra med inte om att privatpersoner kränks på Internet. Om det är den tron som fick Anton att rösta för att införa dessa visar det hur lite insatta politikerna är i de frågor de beslutar om. Om de regler som redan tidigare finns räcker för att stoppa kränkningar på nätet.Varför behöver vi då införa en massa nya övervakningslagar.

  ”Advokatsamfundet anser att ändringarna inte uppfyller kraven på rättstrygghet och rättssäkerhet.” Men lita på att Jan ”Batong” Persson i ”liberala” folkpartiet är nöjd och belåten. Vad gäller Anton Abele brukar man höra hans ”pompösa” utlägg i diverse debattprogram, där politiska ”klättrare” positionerar sig. Politiska ungtuppar och pladdermajor borde först ha skaffat sig en LHS-examen (Livets Hårda Skola) innan de sätter sig i den bekväma riksdagsbänken…

  ”Om man inte får kränka eller hota någon på gatan, varför skulle detta vara tillåtet på nätet?” Om inte herr Abele får läsa min privata Post på gatan, varför skulle detta vara tillåtet för honom på nätet? ”Samtidigt är det viktigt att påpeka att det som är olagligt att säga eller skriva i verkligheten, är självklart också det på internet.” Om det inte är OK att läsa min privata Post i verkligheten, varför är det OK på nätet Mvh /Verkligheten

 2. Hela Abeles artikel är ju ett felslut likt de Per ständigt gör själv här på Netopia.

  Ja, förtal och kränkningar är olagliga oavsett om de görs på nätet eller ”på gatan”. Men om man jämför dessa händelser – om en okänd/anonym person skulle skrika ”djävla idiot, gå och dö!” åt dig på gatan, tror ni verkligen att rättsväsendet i regel utreder, spårar gärningsmannen och straffar denne? Sanningen är snarare att dessa brott beivras oftare och lättare om de gjorts på nätet eftersom man då lämnar digitala spår. Varför argumenterar inte Per och Abele för att vi ska ha total kameraövervakning på gatorna (och i hemmen) för att polisen ska ha möjlighet att utreda dessa brott?

  Ja, många kommentatorer saknar etik och moral och vanligt folkvett – men detta är inget som sker bara för att de ”kopplar upp sig”.

 3. Perspektiv, är ett intressant ord i sammanhanget.
  I ena stunden talar man om ”Verkligheten” och Internet som två likadana saker.
  Man säger att samma lagar skall gälla på Internet samt i ”Verkligheten”.
  I nästa stund talar man om att ”Verkligheten” och Internet är två olika saker.
  Man säger att man skall lagra uppgifter om kommunikation som sker mellan människor på Internet, på ett sätt som långt överskrider det man lagrar om människors kommunikation med varandra i ”Verkligheten”.

  Jag förstår inte hur våra politker resonerar?
  Vad jag vet, så är Internet Verkligt.

 4. Finns det fortfarande folk som bara orkar kommentera Per Strömbäcks alla ensidiga utläggningar om hur han betraktar det fria Internet (fler lagar) – öppenhet (fler lagar) – det öppna samhället (fler lagar) osv.

  Vi borde sluta kommentera alla Per Strömbäcks propagandaartiklar här på bloggen – Han tröttnar kanske när INGEN ids kommentera dom tråkiga artiklar som han skriver på uppdrag av hans arbetsgivare – den Amerikanska skiv- och filmmaffian längre – En röst i öknen

  Förresten – Har Per Strömbäcks några kommentarer om Piratpartiets framgångar i Tyskland – Nu är de med i ytterligare en delstat? – Det måste svida – *skratt*

  • Scary Devil Monastery

   Ja, han kom ju med ett försök nu i nästa post där han förklarar varför PP i tyskland inte kommer att komma in i Bundestag eftersom det är där regeringsmakten sitter.

   På samma sätt som PP inte kommer in i EU-parlamentet då det är där man styr över vad de nationella regeringarna har att säga?

Kommentera artikeln