Musik och avlyssning i Azerbajdzjan

Loreens överlägsna seger i Eurovisionschlagern i helgen förtjänar alla hyllningar, men Netopia kunde inte låta bli att notera Azercell-logotypen på poängskylten. Azercell är det delvis Telia-ägda telebolaget i Azerbajdzjan som blev känt för den svenska allmänheten förra månaden när SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att bolaget inte bara lämnar ut uppgifter om oppositionellas teletrafik till regimen, utan att säkerhetspolisen har eget rum på bolagets huvudkontor i Baku. Sedan det avslöjandet har nya följt, senast var det SR:s Ekot som avslöjade hur Telia-bolaget Turkcell avlyssnat bland annat människorättsaktivister och fackliga representanter i Turkiet. I förra veckan gav finansmarknadsminister Peter Norman sin syn på DN Debatt, det räcker inte att följa lagen – de statliga företagen måste vara det goda exemplet. Ironiskt är det att Telia samverkar med regimer i det forna östblocket och Mellanöstern, men motarbetar rättsprocesser hemma i Sverige. Hur ska ett telebolag som Telia agera, i vilka länder ska man följa myndigheters instruktioner? Det ligger när till hands att inta en nihilistisk hållning där man inte ska samarbeta med myndigheterna över huvud taget, men det är förstås både absurt och ohållbart i längden. Bara för att gränsdragningen är svår, betyder inte att man kan överge den. Det accepterar vi ju inte i något annat sammanhang, jämförelsen med en annan stor debatt under våren, den om vapenexporten, ligger nära till hands.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5124283

http://www.dn.se/debatt/folja-lagen-racker-inte–det-kravs-en-egen-etisk-kompass

5

Kommentarer

 1. Okej herr spindoktor… Du skriver:
  ”Ironiskt är det att Telia samverkar med regimer i det forna östblocket och Mellanöstern, men motarbetar rättsprocesser hemma i Sverige.”

  Menar du på allvar att det är att ”motarbeta en rättsprocess” att överklaga ett åläggande för att få rättsläget klarlagt? Lite som om att säga att det är att ”motarbeta en rättsprocess” att den åtalade har en försvarsadvokat…

  ”Hur ska ett telebolag som Telia agera, i vilka länder ska man följa myndigheters instruktioner?”

  Ge mig ett enda exempel på när Telia inte följt svensk lag. Eller vad du att ”följa myndigheters instruktioner” är något som går utöver vad lagen kräver?

  Du kanske ska komma ihåg att IFPI och dina andra uppdragsgivare inte är myndigheter, även om de brukar få följa med polisen och göra husrannsakan och har egna speciallagar.

 2. Oooh, de oärliga telebolagen igen! Spännande!

  Allvarligt Per, hur länge har du sagt att det är ”stora grejor på g på Netopia, stay tuned!” etc? Jag tycker det verkar som siten dör sotdöden. Samma gamla trötta vinklar pliktskyldigt megafoniserade. Kommentarer, frågor och debatt ignoreras.

 3. Jag tycker det är bra att du är tydlig med hur fel det är när telebolagen samlar in mängder med information om sina användare, eftersom det riskerar att hamna i orätta händer. Det är därför sådana övervakningslagar som du och dina uppdragsgivare förespråkar har mött ett sådant motstånd.

  Problemet är ju dock att du egentligen inte är sur för att oppositionen i diktaturer övervakas, utan för att Telia inte gör detsamma här på hemmaplan för upphovsrättsindustrins räkning.

 4. Som tidigare så slänger du ur dig uttalanden som är lätt absurda.

  Jag vill att du på något sätt, gärna med en länk, visar på att ”Telia motarbetar rättsprocesser hemma i Sverige”
  Och som jag har skrivit tidigare, kom inte dragande med någon länk där man kan läsa att Telia använt sig av den lagstadgade rätten att överklaga domslut.

 5. När skall Per Strömback äntligen inse att hans skriverier är totalt ointressanta för den stora allmänheten – Det finns aldrig någon som håller med honom och ingen har någonsin skrivit en positiv kommentar på någon av hans artiklar – Nog måste Per Strömback ha begripit att INGEN bryr sig om hans skriverier vid det här laget annat än några hängivna demokratiälskande medborgare som enkom kommenterar artiklarna för att avslöja Per Strömback’s alla LÖGNER och tokiga resonemang?

  Det är obegripligt att Per Strömback bara orkar med att skriva sina inlägg där han försöker misstänkliggöra dom svenska internetoperatörerna för att de inte är villiga att tillmötesgå Per Strömback’s uppdragsgivares krav på att de skall spionera och övervaka sina kunder och ta fast fildelande medborgare som inte skadar någon med sina aktiviteter – Det är inte dom svenska internetoperatörernas uppgift att leka polis eller myndighet – Deras uppgift är att förse sina kunder med en internetuppkoppling – och inget annat.

  Vi vet ju vid det här laget att Per Strömback först och främst arbetar som representant för dom mäktiga multinationella mediabolag i USA och att Per Strömback struntar i demokrati och sina egna landsmän när han framför dessa bolags halvfascistiska propaganda på Netopia – Alltid dessa evinnerliga krav på mer kontroll – mer övervakning och ännu fler lagar för att stoppa och straffa nära 2 miljoner av hans fildelande landsmän – Notera att ingenstans i någon av Per Strömback’s artiklar får vi någonsin läsa om allmänhetens intressen och deras rättigheter i frågan – Per Strömback förespråkar enbart än hårdare lagar och när dessa lagar – som t ex IPRED och den speciella åklagar- och polisenheten som har inrättats för det ändamålet ändå inte klarar av att stoppa dessa nära 2 miljoner fildelande svenskar – då har Per Strömback ytterligare en lång lista av krav som hans uppdragsgivare – dvs dom ekonomisk och politisk mäktiga och mycket korrupta mediabolag i USA – vill ha genomförda i Sverige

  För vad? – Dessa svenskar som helt utan kommersiella vinstintressen delar filer de själva har på sina hårddiskar med varandra skadar inga upphovsmän – dvs artister – låtskrivare – musiker – journalister – författare mm – Det är en vansinnig tanke att ett bolag som har köpt upphovsrätten till en låt och som sedan kan ligga lagrat på hundratusentals om inte miljontals datorer spridda över hela världen.kan utöva kontroll över den och bestämma vad dessa datorägarna får och inte får göra med den – Men jag anta att Per Strömback är förblind för att inse det – Det är ju inte lätt att få en anständigt jobb i dessa kristider

  Det finns trots mer än 11 år av fildelning inte en enda oberoende vetenskaplig rapport som har kunnat visa på några negativa ekonomiska effekter för artister – låtskrivare – musiker – författare – skådespelare – journalister – spelutvecklare mm pga fildelningen som kan legitimera alla redan införa lagar och åtgärder för att beivra den samt alla ytterligare rabiata förslag som Per Strömback förespråkar här – Alla dessa upphovsmän har i själva verket – enligt ett flertal oberoende studier – aldrig tjänat så bra som under alla dessa år som fildelningen har pågått – och detta trots ekonomiska kriser av alla dess slag

  Per Strömback försöker också nedvärdera det Tyska Piratpartiets framgångar – Kan det vara så att Per Strömback’s arbetsgivare har blivit nervösa? – För om det Tyska Piratpartiet kan ta sig in i det Tyska riksdagen och där påverka en ändring av upphovsrättslagen till förmån för den tyska allmänheten – så kommer det att ge genklang inom hela EU – Tyskland är ju en av dem största och mest inflytelserika länder i Unionen – Det är i det ljuset man bör läsa Per Strömback’s alla utläggningar om det Tyska Piratpartiet

  När skall Per Strömback äntligen inse att hans skriver är totalt ointressanta för den stora allmänheten – Det finns aldrig någon som håller med honom och ingen skriver någonsin en positiv kommentar på någon av hans artiklar – Nog måste Per Strömback ha begripit att INGEN bry sig om hans skriverier vid det här laget annat än några få hängivna demokrati älskande medborgare som enkom kommenterar för att avslöja Per Strömback’s alla LÖGNER och tokiga resonemang?

  Det är obegripligt att Per Strömback bara orkar med att skriva sina inlägg där han försöker misstänkliggöra dom svenska internetoperatörerna för att de inte är villiga att tillmötesgå Per Strömback’s uppdragsgivarnas krav på att de skall spionera på och övervaka sina kunder och ta fast fildelande svenska medborgare som inte skadar någon med sina aktiviteter –

  Vi vet ju vid det här laget att Per Strömback arbetar främst som representant för dom mäktiga multinationella mediabolag i USA och dessa struntar i demokrati – och medborgarna i Sverige och övriga EU länder där de verkar

  Notera att Per Strömback ingenstans i sina artiklar någonsin har tagit upp den svenska allmänhetens intressen och deras rättigheter i frågan – Per Strömback förespråkar enbart än hårdare lagar och när dessa lagar och den speciella åklagar- och polisenheten ändå inte klarar av att fånga eller stoppa dessa nära 2 miljoner fildelande svenskar – då har Per Strömback ytterligare en lång lista av krav som hans uppdragsgivare – dvs dom mäktiga och mycket korrupta mediabolag i USA – vill ha genomförda i Sverige

  För vad? – Dessa fildelande svenskar som helt utan kommersiella vinstintressen delar filer de själva förfogar över med varandra skadar inga upphovsmän – Det finns trots mer än 11 år av fildelning inte en enda oberoende vetenskaplig rapport som har kunnat visa några negativa ekonomiska effekter för artister – låtskrivare – musiker – författare – skådespelare – journalister mm pga fildelningen

  Per Strömback borde stänga sitt värdelösa blogg som betalas av halvfascistiska multinationella bolag med säte i USA som enbart har sina egna schizofrena intressen för ögonen och som fullkomlig struntar i medborgarna i dom länder där de sprider sin propaganda och med hot och påtryckningar utförda av mäktiga men korrupta Amerikanska politiker förmår politiker i dom länder att lagstifta mot sina egna medborgares intressen

Kommentera artikeln