Biblioteken förstår inte e-boken

Ni har kanske sett Biblioteksföreningens annons ”Möt din nya bibliotekarie”? Det är en bild av en klassisk kapitalist och det ska föreställa en bokförläggare. E-boken är en svår nöt, biblioteken och förlagen lyckas inte komma överens om villkoren för e-bokslån. E-boken har ju inte den tryckta bokens begränsningar, utan kan lånas ut i obegränsad mängd och tid (utan att man ens behöver gå till biblioteket). Det är ju toppen, men utan något slags broms hos biblioteken finns ingen betalmarknad alls. Det här har man löst lite olika, den amerikanska modellen är att behandla e-boken som en tryckt bok: biblioteken köper ett antal exemplar och får bara låna ut dem till en i taget. I Sverige har man satt en prislapp (20 kr per lån, tror jag) så får de låna så länge budgeten räcker, men nya böcker blir inte tillgängliga för biblioteken direkt. Det finns säkert bättre och sämre lösningar, men utan någon begränsning blir konsekvensen att biblioteken själva får ta över e-boksutgivningen: redigera manus, göra omslag, fixa översättningar, ge författaren förskott och inte minst marknadsföra boken. Alla som tycker det är en bra idé, räck upp en hand.

7

Kommentarer

 1. …hej Per, liknande tongångar med tillhörande krokodiltårar hördes från förlagen när biblioteken växte fram med tillhörande bibl.lag, Blev det katastrof ? ngn, räck upp en hand.
  som jag tidigare skrivit kommer det att handla om nanobetalningar x k, varför hackar inte förlagen i sig det? Skivbranschen lärde sig läxan.

 2. Per Strömbäck

  Visst finns parallellen med tidigare biblioteksdebatt men den nya tekniken är ett verkligt paradigmskifte. Obegränsade e-lån tar bort den reguljära marknaden, det gör inte lån av tryckta böcker.

  • ..men Per ”obegränsade e-lån” som du skriver, låt oss då säga 2 miljoner lån, med nanobetalningar på 2 kr/st skulle det ändå bli 4 miljoner kr att fördela, för en titel, det är väl inte dåligt?

  • Scary Devil Monastery

   I ärlighetens namn borde du kanske påpeka att utlåningen av en e-bok i licensavgift summa summarum kostar biblioteken i runda drag tjugo gånger så mycket som utlåningen av en vanlig bok.

   Man kan lugnt konstatera att om man hade sänkt kostnaden med en eller två tiopotenser i stället så hade problemet varit ur världen. Biblioteken hade kunnat låna ut i nära nog obegränsat antal. Och bara man lyckas få tio eller hundra gånger mer personer att läsa böckerna så går det runt även för författaren.

   I stället garanterar man genom att artificiellt begränsa tillgången på en oändlig resurs att framtiden för e-boken, precis som när det gäller film och spel, heter ”Pirate Bay”.

   Ärligt talat, Per…hur många generalfel anser du att ett företag skall få göra på en marknad innan staten skall sluta hålla sagda företag under armarna? Är bokförlagen helt plötsligt grekiska storbanker som skall räddas till varje pris?

   Eller bör man måhända överväga mer marknadsmässiga lösningar?

 3. Brukar inte kommentera på Netopia längre men gör ett undantag! Jag tycker att ”att biblioteken själva får ta över e-boksutgivningen” låter som något att prova.Stockholms stadsbibliotek (http://bloggar.biblioteket.se/digitalabiblioteket/varfor-borjar-ett-folkbibliotek-producera-e-bocker) har ju gett ut e-böker (egentligen filer innehållande text och ev, bilder som även kan förekomma i tryckta böcker) tillsammans med bland andra Vertigo förlag.
  Speciellt för Universitet och universitesbiblotek skulle det är med egen utgivning passa utmärkt. Finns redan Universitet i världen som ger ut kursmatreial med Creative Commons licens(er). Till exempel The Open University (http://openlearn.open.ac.uk/index.php).

Kommentera artikeln