Netopias Strömbäck ger ut bok – lansering 27 augusti

Till alla er som haft Netopia-abstinens: väntan är över! Nu kommer min bok Drömmen om Alexandria – Den digitala distributionens dilemma. Det är ett slags Netopia i bokform, jag för ett resonemang om innehållets värde, fritt och gratis, tillgänglighetsmyten, glappet mellan de som skapar innehållet och de som säljer det och hur de analoga systemen finansierar de digitala. Lansering på tisdag i Stockholm, välkomna – anmäl er här.

En recension har kommit, det är Sydsvenskan som hyllar boken:

”Spelutvecklaren och digitaliseringsexperten Per Strömbäck har skrivit Drömmen om Alexandria, den digitala distributionens dilemma (Timbro), en skrift som för ett angeläget resonemang kring hur internet fungerar och borde fungera, inte minst genom att göra en distinktion mellan fri och gratis information.”

Baksidestexten:

Digitaliseringen bär på ett löfte om tillväxt, jobb och kultur till alla, men ironiskt nog är det i stora stycken den gamla analoga ekonomin som finansierar den digitala. Med
tillgänglighet och gratis som ledord har internet gjort populärkulturen ännu mer populär, men att betala kostnaden för att skapa nytt material faller fortfarande på de gamla analoga systemen i hög grad.  Tidningarnas innehåll är gratis på nätet och betalas av papperet, musikens inkomster ska komma från konserter och försäljning av t-shirts, vi betalar glatt 700 kronor för ett Xbox-spel i en ask men i telefonen ska det helst vara gratis. Nättjänsterna är dåliga på att dela med sig av intäkterna till dem som skapat innehållet.

Men den gratis råvaran är inte outsinlig. I takt med den digitala ekonomins framgång utarmas de analoga system som subventionerar de digitala. Man kan kalla det kannibalism. Så kan det inte fortsätta. Det är den digitala distributionens dilemma.

Boken finns i handeln, papper och e-bok, från och med tisdag!

1

Kommentarer

Kommentera artikeln